/media/4682/fsa31.jpg /media/4682/fsa31.jpg /media/4682/fsa31.jpg /media/4682/fsa31.jpg /media/4682/fsa31.jpg /media/4682/fsa31.jpg /media/4682/fsa31.jpg /media/4682/fsa31.jpg /media/4682/fsa31.jpg /media/4682/fsa31.jpg

Falklands, South Georgia & Antartica: expeditie Cruise Antarctica

Bestemming: Antarctica
Reisduur: 20 dagen
Type reis: Groepsreis
Vertrek: nov, dec
Prijs: Prijs vanaf € 9356 Exclusief vliegticket
Garanties:

Niet de reis die je zoekt?

bekijk alle reizen naar Antarctica
start nieuwe zoekopdracht

Hulp nodig?

Hulp nodig bij het vinden van jouw reis? Neem contact met ons op.

Reis van de warmere Falkland eilanden met haar vele pinguinsoorten, zeeolifanten en pelsrobben via de ruige kusten en gletsjers van South Georgia naar de adembenemende ijslandschappen van het Antarctisch Schiereiland.

Falklands, South Georgia en het Antarctisch Schiereiland Dag 1 : Vertrek uit Ushuaia, ArgentiniëRond 16.00 uur wordt u verwelkomd aan boord van uw schip in de haven van Ushaia. Ushuaia ligt in de Argentijnse provincie Vuurland en is de meest zuidelijke stad ter wereld. Er wonen ca 50.000 inwoners en de stad is omgeven door bergen en ongerepte natuur. Na aan boord te zijn gegaan, vaart u het 240 k... Lees verder ›

Bijzonderheden:

Optioneel bij te boeken: duikpakket


Uitgebreide reisbeschrijvingFalklands, South Georgia en het Antarctisch Schiereiland


Dag 1 : Vertrek uit Ushuaia, Argentinië
Rond 16.00 uur wordt u verwelkomd aan boord van uw schip in de haven van Ushaia. Ushuaia ligt in de Argentijnse provincie Vuurland en is de meest zuidelijke stad ter wereld. Er wonen ca 50.000 inwoners en de stad is omgeven door bergen en ongerepte natuur. Na aan boord te zijn gegaan, vaart u het 240 km lange en 5 km brede Beagle kanaal op richting de Falklands. In het kanaal liggen verscheidene eilanden met kolonies zeeleeuwen, pelsrobben en Magelhaense pinguins.

Dag 2 - 3 : Op zee richting de Falklands
Vandaag en morgen steekt u de Zuidelijke Atlantische Oceaan over in de richting van de 500 km van het vaste land verwijderd liggende Falkland eilanden. Onderweg wordt het schip begeleid door grote hoeveelheden zeevogels zoals kaapse-, blauwe-, grijze-, Antarctisch- en Wilson’s storm vogels, zwarte-, grote-, wenkbrauw- en grijskop albatrossen, bewonderen. In deze ondiepe, relatief warme, wateren worden ook vaak walvissen gezien.


Dag 4 : De Falklands, New Island


Het eiland heeft aan de door weer en wind gegeselde westkust 170 meter hoge steile kliffen waar golven woest tegen aan beuken. Het hoogste punt is de 227 meter hoge South Hill. De rotsen lopen schuin af naar beschutte baaien aan de rustige oostkant van het eiland. Het binnenland ligt in de regenschaduw van de rotsen waardoor New Island één van de droogste eilanden van de Falklands is.


New Island is verdeeld in twee natuurreservaten; New Island North Nature Reserve en New Island South Nature Reserve. Coffin’s Harbour aan de oostkant is een natuurlijk gevormde en beschutte haven waar vlakbij de enige vaste nederzetting op het eiland te vinden is. Hier liggen ook de wrakken van twee schepen, de half onder water liggende en in 1895 uitgebrande Glengowan en de Protector die in 1969 haar werkzame leven eindigde. In de nederzetting wonen ook Tony en Kim Chater, de beheerders van het North Nature Reserve, die kalenders, kaarten en kunstwerken verkopen. Verder kunt u er het Barnard Memorial Museum bezoeken.

Op het strand van Ship Harbour leven Magelhaense pinguïns, Falkland booteenden en Roodkopganzen. Een tweeeneenhalve kilometer lang pad loopt een heuvel op naar een kolonie pelsrobben aan de westkant van het eiland. Onderweg ziet u de holen van Dunbekprions en vanaf de twee ongeveer 170 meter hoge kliffen bij Landsend Bluff, waar grote aantallen luidruchtige wenkbrauwalbatrossen nestelen, hebt u een panoramisch uitzicht over de zee en het eiland.

Als u van het strand van Ship Harbour via North Bluff naar North Harbour wandelt, ziet u kolonies Wenkbrauwalbatrossen, Aalscholvers, Roodkopganzen, Magelhaense-, Konings-, Geelkuif- en Ezelspinguïns. Bij North Bluff op het noordelijkste puntje van het eiland hebt u een fraai uitzicht. Kijkt u ondertussen naar het fascinerend balts gedrag van de Albatrossen. Verder ziet u veel holen van Prions waar Grote jagers jacht op maken.


Carcass Island
Ten noordoosten van New Island ligt het 8 km lange en slechts 2 km brede Carcass Island. Het eiland dankt haar naam aan het Engelse schip HMS Carcass dat samen met twee andere schepen in 1766 de eerste nederzetting probeerde te vestigen in Port Egmont.

Langs de oostkant van het eiland loopt een aantal heuvels waarvan Mt Byng met 268 meter de hoogste van is. In Port Pattison, de kleine beschutte met kelp begroeide baai, ligt de pier van één van de meest pittoreske nederzettingen van de Falkland eilanden waar Rob en Lorraine McGill wonen. Bijzonder zijn de rijen cypress bomen die rond de gebouwen staan en die hier in 1930 zijn gepland, een bewijs dat bomen wel degelijk op de Falklands kunnen groeien. Ook de tuinen hier zijn prachtig met weelderige geel gekleurde buxus hagen.


Een mooie wandeling is van Leopard Beach langs de kust naar de nederzetting. U wandelt een kilometer over fijne witte zandstranden. Tot aan Dyke Bay ziet u langs de kust overal het zo kenmerkende Tussock gras waar Magelhaense pinguins in holen tussen leven.


Het schilderachtige Carcass eiland heeft een prachtige diversiteit van zangvogels (vooral danzij het ontbreken van ratten, een probleem dat veel van de andere eilanden geplaagd heeft), die nestelen in de weelderige grassen die dit glooiende landschap bedekken. Bij Needles Point op de zuidelijke punt van het eiland nestelen Zuid Amerikaanse sternen.

Dag 5 : De Falkland Islands, Port Stanley
De hoofdstad van de Falklands, Port Stanley, is een kleurrijk en sfeervol stadje met ca 2.500 inwoners. Het stadje vol tuinen met bloemen en pubs met fish and chips is ontstaan in 1844 toen het koloniale bewind de hoofdstad verplaatste van Port Louis naar Port Stanley omdat deze voor schepen beter te bereiken was. Omdat baksteen duur was en lokaal steen niet bouwvast, gebruikte men hout en ijzer van scheepswrakken om te bouwen dat erna werd voorzien van felle kleuren. In Port Stanley zijn diverse bezienswaardigheden zoals de van donkere bakstenen gemaakte Christ Church Cathedral met haar kleurrijke, verroeste metalen dak en glas in lood ramen, een boog van walvisbeenderen op het grasveld naast de kerk, het Government House en het Falkland Museum. Verder zijn er een postkantoor, een bank, een ziekenhuis, een aantal reisbureau’s, diverse winkeltjes, hotelletjes en restaurants en zelfs een aantal 9-holes golfbanen.


Vlakbij Port Stanley ligt Whalebone Cove waar u het indrukwekkende wrak van de Lady Elizabeth en de kleinere wrakken Samson en Plym kunt zien liggen.


Dag 6 - 7 : Op zee over de Antarctische Convergentie
U laat de Falkland eilanden achter u en vaart in zuidoostelijke richting naar het 1.400 km verderop gelegen South Georgia. U steekt de Antarctische convergentie over waar de koude Antarctische wateren samenkomen met de warme wateren van de noordelijke oceaan. Het gevolg zijn sterke stromingen, felle winden en een sterke daling van de temperatuur en vermenging van het warmere en zoutere oppervlakte water uit de sub-tropen met het koude en minder zoute Antarctisch water, waardoor er gunstige omstandigheden voor de groei van plankton ontstaat. Overdag kunt u de zee afspeuren naar zeevogels, walvissen en dolfijnen.


Dag 8 - 11 : South Georgia
Vandaag komt u aan bij het spectaculaire 170 km lange en 40 km brede South Georgia. Het meest ruige en bergachtige eiland in de Zuidelijke Oceaan. Door de met sneeuw bedekte pieken en enorme gletsjers ziet het 3.755 km² South Georgia er uit als een hooggebergte dat steil uit zee oprijst. Het maakt deel uit van de Scotia Ridge, een onderwater gelegen bergketen, die van Zuid Amerika naar het Antarctisch schiereiland loopt en waarvan ook de South Orkneys en South Sandwich eilanden deel uitmaken. Een adembenemend mooie alpiene wildernis waar naar schatting 50 miljoen vogels leven waaronder enorme kolonies van enkele tienduizenden Koningspinguïns, enkele miljoenen pelsrobben, duizenden zeeolifanten en duizenden Grote albatrossen.


Elsehul en Right Whale Bay
U gaat aan land bij Elsehul. Een smalle strook land scheidt Elsehul aan de noordkust van Undine Harbour aan de zuidkust. Elsehul is één van de belangrijkste broedgebieden van Pelsrobben op South Georgia. In het broedseizoen van november tot en met maart zijn er zoveel agressieve Pelsrobben die hun territorium verdedigen, dat landingen niet raadzaam zijn. Maar vanuit de veilige zodiaks is het fascinerend om het gedrag van deze dieren te observeren


Right Whale Bay
In Right Whale Bay broeden enorme aantallen Pelsrobben maar het strand is hier veel langer dan op Elsehul zodat landingen geen problemen opleveren. Verder kunt u aan de oostkant van de baai een grote kolonie Koningspinguïns bewonderen. Ezelspinguïns leven verspreid over de baai en laveren om de Pelsrobben heen. Achter het strand ligt een morenenveld dat via een sneeuwveld naar de Ernesto Pas loopt.


Salisbury Plain
U vaart verder naar het zuidoosten richting de Bay of Isles. Achter het strand, vol pelsrobben en in mindere mate zeeolifanten, ligt de spectaculaire Salisbury Plain, een grote groene vlakte die grenst aan de Grace Gletsjer. Aan de oostkant ligt een heuvel boven een enorme kolonie van wel 50.000 Koningspinguïns. U kunt langs de randen van de kolonie wandelen of de met Tussock gras begroeide helling van de heuvel beklimmen om te genieten van het spectaculaire uitzicht over de kolonie, de besneeuwde bergen en de eilanden in de Bay of Isles.

Prion Island
Er zijn diverse landingsplaatsen in de Bay of Isles, waaronder de Albatross- en Prion eilanden die voor de kust liggen. Op beide eilanden kunt u broedende Grote albatrossen, Zuidelijke reuzenstormvogels en Zuid Georgische piepers zien. Om de vogels niet te verstoren, gelden er strenge landingsvoorschriften. De Grote albatros met een vleugelspanwijdte van wel 3,5 meter is fenomenaal om te zien vliegen. Een probleem zijn de duizenden pelsrobben die landingen op het strand in vooral het paarseizoen bemoeilijken als ze naar iedere indringer op hun territorium bijten. Ook voor de Albatrossen vormen ze een bedreiging. De groeiende populatie pelsrobben doet de dieren naar de binnenlanden trekken waar ze de nesten van albatrossen bedreigen.


Fortuna Bay
Nadat Shackleton met een klein bootje vanaf Elephant Island op de South Shetlands in 16 dagen naar South Georgia was gevaren en bij Cape Cove aan de zuidwestkust aan land was gegaan moest hij nog naar de walvisstations aan de noordoostkant van het eiland zien te komen. Na een paar dagen besloot hij het bergachtige eiland over te steken. Na 36 uur aaneengesloten lopen bereikte hij Fortuna Bay. Shackleton en zijn mannen daalden van de Fortuna Glacier af naar de westkant van de baai, volgden de kust naar de oostkant en beklommen daar de heuvel waarna ze afdaalden naar het walvisstation Stromness in Stromness Bay. Hier werden ze met open armen ontvangen.


Grytviken
Grytviken en het wetenschappelijke- en administratieve centrum liggen in King Edward Cove, een inham op het Thatcher schiereiland in Cumberland Bay East. Op 16 november 1904 arriveerde de Noorse Kapitein Larsen Grytviken met een aantal schepen om hier een walvisstation te bouwen. Tot 1960 werd er goed verdiend, maar toen waren er dermate weinig walvissen over dat het in 1962 werd verkocht aan de Japanners. Ook zij kregen het niet rendabel en in 1964 sloot het walvisstation haar deuren voorgoed. Er valt een mooi museum, het South Georgia Museum, te bekijken dat gewijd is aan het leven van de walvisvaarders, de geschiedenis van het eiland en haar Wildlife. Ook de houten Whaler’s Church is het bezoeken waard. Aan een jetty voor het museum liggen de wrakken van de 33 meter lange Albatros en Dias. Aan de andere kant ligt aan een jetty het 35 meter lange schip Petrel en verderop ligt het wrak van de 56 meter lange Louise.
Iets buiten Grytviken ligt de begraafplaats waar de bekende ontdekkingsreiziger Sir Ernest Shackleton, naast 65 walvisvaarders, begraven ligt. Shackleton stierf op 5 januari 1922 aan boord van zijn schip Quest dat afgemeerd lag in King Edward Cove. De 9-puntige ster op zijn grafsteen was zijn persoonlijke symbool.


Gold Harbour
Voorbij Cape Charlotte kunt u in het adembenemend mooie landschap van Gold Harbour waar de Bertrab gletsjer in uitstroomt, Koningspinguïns, Ezelspinguïns, Zeeolifanten, Pelsrobben en Alabtrossen zien.

Cooper Bay
Op de zuidoost punt van South Georgia ligt Cooper Bay. Een baai waar Kinband en Macaronipinguïns leven. Hoge golven, Pelsrobben en Zee olifanten maken landingen vaak moeilijk. Tegenover Cooper Bay ligt het 461 meter hoge en besneeuwde Cooper Island waar een enorme variëteit aan vogels leeft waaronder Antartische prions, Witkin stormvogels, Wenkbrauwalbatrossen en Macaronipinguïns. Ook Pelsrobben ziet u hier in grote getale.


Dag 12 - 13 : Op zee naar de South Orkney eilanden
Als u South Georgia achter u laat steekt u de Scotia Sea over in zuidwestelijke richting. Deze South Orkney eilanden zijn met het Antarctisch schiereiland verbonden door een enorme onderwater gelegen bergketen. Als de weersomstandigheden het toelaten maakt u een landing bij Orcadas Station, een Argentijnse basis op Laurie Island, één van de South Orkney eilanden.


Dag 14 : Op zee, richting de Weddell zee
Een heel scala aan zeevogels volgen het schip en u zult naarmate de Weddell zee dichterbij komt enorme tafelijsbergen zien drijven.


Dag 15 : De Weddell zee, Paulet Island
Het slechts 2 km in diameter kleine vulkanische Paulet Island is ontdekt door de Briton James Clark Ross tijdens zijn Antarctische expeditie van 1839 tot 1843 en vernoemd naar George Paulet, een kapitein bij de Engelse marine. Op 12 februari 1903 zonk uiteindelijk Nordenskjold’s schip “Antarctic” op 40 km afstand van Paulet Island na weken te hebben vastgezeten in het kruiende pakijs van Weddell zee Met een slede trokken de overlevenden 14 dagen over het ijs om het eiland te bereiken. Eenmaal op Paulet aangekomen, bouwden zij een kleine hut op de noordoost kust. Op 1 na overleefde iedereen de winter. Op het steile rotsige eilandje ziet u honderdduizenden Adelie pinguins, één van de grootste Adelie pinguin kolonies ter wereld, die hier samen met blauwoogaalscholvers en zuidelijke reuzen stormvogels nestelen.


Dag 15 : Het Antarctisch schiereiland, Brown Bluff
Van Paulet Island vaart u door de Antarctic Sound waar u bij Brown Bluff voet aan wat zet op het vasteland van Antarctica. Brown Bluff is een met ijs bedekte 745 meter hoge afgeplatte berg op het Antarctisch schiereiland die haar naam dankt aan de imposante klif van roodbruine vulkanische rots. Adelie en gentoo pinguïns nestelen op de stranden aan de voet van de kliffen.


Dag 16 : De South Shetland eilanden; Deception- & Half Moon Island en Gerlache Strait
Na het vaste land van Antarctica steekt u de Bransfield Strait weer over naar de South Shetland eilanden. Bij Deception Island gaat u bij Baily Head aan land om duizenden Kinband pinguins te bekijken. Het eiland is een onderwater gelopen vulkanische caldera die nog steeds actief is. De laatste uitbarstingen waren in 1967 en in 1969 en veroorzaakten veel schade aan de onderzoeksstations. Het hoogste punt is de 542 meter hoge Mt. Pond en het grootste deel van het eiland is bedekt met gletsjers.


Via de smalle, slechts 230 meter brede doorgang, Neptune’s Bellow vaart u een ongeveer 12 km² groot amfitheater binnen, die één van de meest veilige havens van Antarctica is. Rond 1915 stonden hier 13 grote walvisvaartstation, waarvan u de restanten, waaronder grote levertraanvaten,nog steeds kunt bekijken. Een “must” is verder de mogelijkheid om op de zwarte lava stranden een warm bad te nemen. De nog steeds actieve vulkaan verhit ongeveer 1,5 km onder het strand de bovenliggende lagen. Het enige wat u hoeft te doen is een gat te graven en te wachten tot het volloopt met heerlijk warm water.

In de middag gaat u wellicht aan land op Half Moon Island. Dit slechts 2 km lange eiland heeft de vorm van een halve maan en er is een Argentijnse marine basis gevestigd. Er leeft een grote kolonie kinband pinguïns en er nestelen Antarctische sternen. In de wateren worden vaak walvissen gezien tegen de achtergrond van machtige bergen.


U vaart in zuidwestelijke richting naar de Gerlache Strait in waar vaak bultrug walvissen, dwergvinvissen, blauwe vinvissen, orka’s en zuidkaper’s worden gezien. Deze prachtige zoogdieren worden vooral in de late zomer tussen februari en maart veel gezien. Ook het zeeluipaard, samen met de orka, het grootste roofdier van Antarctica kunt u hier zien. De Gerlache Strait is vernoemd naar Adrien de Gerlache de Commery die in 1897 met het schip de Belgica naar Antarctica voer. In 1898 ontdekte hij de zee-engte die nu de Gerlache Strait heet. De straat is bezaaid met torenhoge ijsbergen en de spectaculaire kustlijn bestaat uit besneeuwde bergen.


Dag 17 : Het Antarctisch schiereiland; Cuverville Island, Neko Harbour & Paradise Bay
Aan het einde van de Gerlache Strait ligt Cuverville Island. Een klein eilandje dat ligt ingeklemd door de hoge besneeuwde bergen van het Antarctsich schiereiland en dat veel wordt bezocht. Er leven enkele ezelpinguïn kolonies die tot de grootste van heel Antarctica behoren en er broeden bruine Antarctische jagers. Vooral in januari en februari is het een spectaculair gezicht als hier vele tienduizenden pinguïns met hun jonkies verblijven.


Van Cuverville Island vaart u naar Neko Harbour in Anford Bay. Hier zet u wederom voet aan wal op het Antarctisch schiereiland. Tegenover het landingspunt ligt een gigantische gletsjer waar vaak brokken ijs met donderend geraas van afbreken. Er staat een kleine in 1949 gebouwde oranje hut met een op de zijkant geschilderde Argentijnse vlag. In de buurt kunt u ezelspinguïns en Zuidpoolkippen zien.


Na Neko Harbour vaart u naar Paradise Bay waar u wederom aan land kan op het Antarctische schiereiland. Ook Paradise Harbour behoort tot de plekken die veel wordt aangedaan vanwege de vele ijsbergen in allerlei vormen, maten en kleuren blauw. Met zodiaks vaart u vlak langs deze beeldhouwwerken der natuur terwijl u op ijsschotsen diverse soorten zeehonden en pinguïns ziet rusten.


Dag 18 - 20 : Drake Passage en Ushaia
U steekt de Drake Passage over naar Ushaia waar u in de ochtend van dag 20 aankomt.

 
Aangeboden door:

Sundowner Wildlife Holidays

e-mail - telefoon - website

Contact met aanbieder

Foto's van deze reis

/media/4682/fsa31.jpg /media/4682/fsa31.jpg /media/4682/fsa31.jpg /media/4682/fsa31.jpg /media/4682/fsa31.jpg /media/4682/fsa31.jpg

Kenmerken van deze reis

Je bezoekt o.a:

Oost-Antarctica, Weddellzee

Soort reis:

Natuurvakanties, Wildlife reizen & safaris, Expedities, Avontuurlijke reizen, Cruises, Reizen naar poolgebieden

Wat ga je o.a. doen & zien?

Trekkings, Cruises & boottochten, Wildlife watching, Birdwatching, Whalewatching


Vergelijk deze reis met andere Antarctica reizen

Antarctic Explorer Cruise Antarctic Explorer Cruise v.a. 11 dagen Groepsreis v.a. € 7475 Excl. vliegticket  
'Classic Cruise' naar Antarctica 'Classic Cruise' naar Antarctica 12 dagen Individuele reis v.a. € 4990 Excl. vliegticket  
Falklands, South Georgia & Antartica: expeditie Cruise Antarctica Falklands, South Georgia & Antartica: expeditie Cruise Antarctica 20 dagen Groepsreis v.a. € 9356 Excl. vliegticket  
Zeilen naar Antarctica met de Bark Europa Zeilen naar Antarctica met de Bark Europa 23 dagen Groepsreis v.a. € 6800 Excl. vliegticket  
Basecamp Plancius Antarctica op sportieve wijze Basecamp Plancius Antarctica op sportieve wijze 12 dagen Groepsreis v.a. € 4455 Excl. vliegticket  

Deel deze reis: