/media/1918710/slo-1.jpg /media/1918710/slo-1.jpg

11-Daagse Nederlandstalige rondreis Slowakije

Bestemming: Slowakije
Reisduur: 11 dagen
Type reis: Groepsreis
Vertrek: mei, jun, jul, aug, sep
Prijs: Prijs vanaf € 2020 Inclusief vliegticket
Garanties:

Niet de reis die je zoekt?

bekijk alle reizen naar Slowakije
start nieuwe zoekopdracht

Hulp nodig?

Hulp nodig bij het vinden van jouw reis? Neem contact met ons op.

Slowakije is een ongekende parel! Deze reis brengt u een variatie van geschiedenis, cultuur, natuur, ontspanning en het Bourgondische leven.

Slowakije is een ongekende parel! Deze reis brengt u een variatie van geschiedenis, cultuur, natuur, ontspanning en het Bourgondische leven. Denk aan immense burchten, indrukwekkende bergen, bergmeren, authentieke bergdorpjes en levendige, gezellige stadjes....

Lees verder of ga voor de volledige reisbeschrijving naar de website van Sovjet Reizen


Uitgebreide reisbeschrijving


Slowakije is een ongekende parel! Deze reis brengt u een variatie van geschiedenis, cultuur, natuur, ontspanning en het Bourgondische leven. Denk aan immense burchten, indrukwekkende bergen, bergmeren, authentieke bergdorpjes en levendige, gezellige stadjes.

Dag tot dag beschrijving

Dag 1 – Wenen – Bratislava
Vandaag vliegt u naar Wenen. Na aankomst op de luchthaven wordt u opgehaald door de Nederlandse gids en maakt u kennis met de rest van de groep. Overnachting in Bratislava.

Dag 2 – Bratislava
Bratislava is sinds de opsplitsing van Tsjechoslowakije in de landen Tsjechië en Slowakije de hoofdstad van Slowakije. Na het uiteenvallen van het Oostblok heeft Bratislava een enorme ontwikkeling doorstaan. Van een gehavende stad in de naoorlogse periode is Bratislava nu een hippe stad met een compact historische binnenstad. Het is een relatief kleine stad, maar doet aangenaam aan en is erg sfeervol. We maken een stadstour waarbij u de belangrijkste bezienswaardigheden te zien krijgt zoals de burcht, het symbool van de hoofdstad. Het kasteel is gebouwd in de 10e eeuw, maar is tot de 18e eeuw verschillende keren verbouwd. Tevens zien we de St. Michaels poort, de enige overgebleven poort van de stad, en de St. Martin kathedraal. We maken een boottocht over de Donau. Nadat u tijd heeft gehad voor een lunch maken we een tocht naar de wijnbouwregio Male Karpaty, het wijnbouwcentrum van Slowakije. De wijnroute voert door de voormalige koninklijke steden Bratislava, Pezinok en Modra en aangrenzende dorpen. Wij bezoeken Modra en Pezinok. Afgezien van de culturele en historische monumenten zult u ook de folklore kant zien van de dorpen. We sluiten de dag af met een wijnproeverij en diner in een gezellige wijnkelder. Overnachting in Bratislava.

Dag 3 – Bratislava – Banska Stiavnica – Banska Bystrica – Malatiny
Na het ontbijt reizen we verder naar de Liptov regio en bezoeken we Banska Stiavnica, volgens velen de mooiste stad in Slowakije. Deze stad trekt kunstenaars, romantici en reizigers door zijn magische sfeer. Niemand kan zeggen wat de kern is van zijn magie, maar misschien is het omdat de locatie van de stad op het centrum van een lang uitgestorven vulkaan is gelegen. Daarnaast heeft de stad een pittoreske architectuur en zijn er net onder het oppervlak kilometers aan mijnentunnels. We zullen Banska Bystrica bekijken, gelegen aan de voet van de Lage Tatra en bekend als middeleeuwse mijnbouwstad. In de Spania vallei, de plek waar in de middeleeuwen de belangrijkste kopermijnen ter wereld gelegen waren, bezoeken we het museum waar een gepassioneerde man ons meer kan vertellen over de geschiedenis. Vervolgens rijden we door naar Malatiny, waar we overnachten in het Sojka resort.

Dag 4 – Liptov regio
Vandaag staat de Liptov regio op het programma en beginnen we met een bezoek aan de mooie houten kerk van Svaty Kriz. Oorspronkelijk stond de evangelische kerk in Palduza, maar deze moest verhuizen na de komst van het stuwmeer. Deze kerk is één van de grootste religieuze gebouwen van hout in Midden-Europa. Tevens is hier de klokkentoren te vinden. We gaan verder naar het door UNESCO beschermde bergdorpje Vlkolinec. Dit dorpje bestaat uit ongeveer 45 houten woningen, een barokke kerk en een houten klokkentoren. Door de bijzondere volksarchitectuur, het gebruik van pastelkleuren en zadeldaken wordt het dorp als een functionerend openluchtmuseum beschouwd. Het dorp is gelegen in het majestueuze landschap van de Grote Fatrabergen en was in het verleden vrijwel geheel van de buitenwereld afgesloten. Het bergdorp heeft zijn oorspronkelijke karakter weten te bewaren. Diner en overnachting in het Sojka resort.

Dag 5 – Malatiny – Zuberec – Orava – Malatiny
Deze morgen beginnen we met een bezoek aan het Orava Openluchtmuseum in Zuburec. Het museum ligt onder de steile rotswanden van het Rohacegebergte en aan de oevers van de Studena rivier. In het museum zijn oude huuizen en een mooie, deels uit hout bestaande klokkentoren uit het Oravadal te zien. Interessant is een 15e-eeuwse kerk uit Zabrez, één van de weinige kerken uit die streek die aan het vandalisme van de protestanten heeft kunnen ontsnappen. U ervaart hoe mensen eeuwen geleden hebben gewoond en gewerkt. Vervolgens gaan we verder via de Orava dam naar de meest bezochte burcht van Slowakije. Dit is de burcht van Orava, gelegen op een rotsachtige klif hoog boven de kronkelende Orava-rivier. In deze burcht werd ooit de eerste Draculafilm gedraaid en wij zullen hier nu binnen een kijkje nemen. Overnachting in Malatiny.

Dag 6 – Malatiny – Demanovska – Strbske Pleso – Stary Smokovec – Zdiar – Tatranska Lomnica
De Demanovska Vrijheidsgrot bevindt zich in het nationale park van de Lage Tatra in de Demanovskavallei. Deze grot maakt deel uit van een groot ondergronds karsstelsel dat ongeveer 40 km lang is. Er werden ondergrondse ruimtes geschapen door de ponorwateren van de Demanovkarivier, waarvan de aanwezigheid in verschillende delen van de grot kan worden waargenomen en dit draagt bij aan zijn opmerkelijke charme. Naast mooie stalagmieten, stalactieten en grandioze stenen watervallen is de grot ook bekend om zijn uitvoerig versierde kleine vijvers met druipstenen lotussen en grotparels. We maken een wandeling door deze indrukwekkende grot en rijden daarna verder naar de hoogste toppen van het land, de Hoge Tatra. De bergen met zijn schilderachtige valleien, meren, beekjes, watervallen en kleurrijke weiden spreekt vaak tot de verbeelding. Onderweg maken we een korte stop bij het grootste Duitse oorlogskerkhof in Slowakije om vervolgens met een tandrad verder te gaan naar het prachtige gletsjermeer van Strbske Pleso, het hoogst gelegen dorp van Slowakije. Het is een populaire bestemming voor zowel de lokale inwoners als buitenlanders met zijn betoverende atmosfeer. Hier maken we een rustige wandeling rondom het meer. Onze volgende stop is Stary Smokovec, de oudste nederzetting in de Hoge Tatra en de plek waar het toerisme in de Tatrabergen is ontstaat in de 19e eeuw. We sluiten de dag af met een bezoek aan Zdiar, waar een levende folklore een beeld van de Goralen geeft, een bijzondere etnische groep die vooral aan de Slovaaks-Poolse grens leeft. We dineren in een typische eetgelegenheid waar ze traditioneel Slovaaks eten serveren, een Koliba. Overnachting in de het Grandhotel Praha.

Dag 7 – Tatranska Lomnica – Dobsinska – Levoca – Spis – Spisska Sobota – Tatranska Lomnica
Ook vandaag beginnen we met een bezoek aan een grot, maar dit keer de Dobsinska ijsgrot, gelegen in het Slovak Paradise natuurpark. Door de ijsvorming behoort deze tot de belangrijkste ijsgrotten ter wereld en kenners benadrukken ook het belang van haar ligging buiten het Alpengebied. De grot heeft een totale lengte van 1232 meter en staat vermeld op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Na ons bezoek aan deze natuurschat gaan we verder naar het vestingstadje Levoca, de culturele en historische parel onder de Slowaakse steden. Het pronkstuk van deze middeleeuwse stad is de gotische Jacobuskerk. Deze kerk heeft het hoogste uit hout gesneden gotische altaar ter wereld. In de middag bezoeken we de grootste burchtruïne van Centraal-Europa, het Spiss kasteel. Deze machtige en indrukwekkende vestiging behoort tot de grootste kastelen in Centraal-Europa en staat voor het bewijs van de architectonische ontwikkeling van de 12e tot de 18e eeuw. Ons laatste bezoek van vandaag is aan Spisska Sobota, één van de best bewaarde middeleeuwse stedelijke eenheden in Slowakije.

Dag 8 – Tatranska Lomnica – Pieniny N.P. – Bardejov – Kosice
We maken vandaag kennis met het unieke Nationaal Park Pieniny in het noordwesten van Slowakije, tegen de Poolse grens. Hier maken we een vlottentocht op de Dunajec-rivier in de grootste canyon van Midden-Europa, werkelijk een romantisch stukje Slowakije, in een quasi ongerepte, wilde natuur. In lang vervlogen tijden gebruikte men deze vlotten voor hout- en levensmiddelentransport. Nadat u tijd voor de lunch heeft gehad gaan we verder voor een bezoek aan Bardejov, gelegen in het noordoosten van Slowakije en vermeld op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Bardejov is ontstaan in de 13e en 14e eeuw met een karakteristiek plein en stratenplan. Het stadje was een belangrijke pleisterplaats voor het handelsverkeer tussen de Zwarte en Baltische zee. Aan het einde van de dag komen we aan in Kosice, de tweede stad van Slowakije.

Dag 9 – Kosice
De stad heeft een lange geschiedenis en werd in 1230 voor het eerst vermeld. Het was toen een nederzetting met Slavische en geïmmigreerde Duitse inwoners in het Hongaarse rijk. Het centrum is klein, maar zeker een bezoek waard. Na het ontbijt beginnen we met een stadstour in het oude centrum van deze levendige stad waarbij we de kathedraal, de zingende fonteinen, de synagogen en andere belangrijke bezienswaardigheden te zien krijgen. De kathedraal van Kosice is de hoofdkerk van het bisdom Kosice en de grootste kathedraal van Slowakije. De kerk werd gebouwd tussen 1378 en 1508 in gotische stijl ter herinnering aan de heilige Elisabeth van Hongarije. Zij werd geboren als dochter van de koning van Hongarije in het nabijgelegen kasteel van Sarospatek. Tevens zijn hier diverse paleizen en parken te vinden. De middag heeft u ter vrije besteding in deze gezellige stad. Overnachting in Kosice.

Dag 10 – Kosice – Trencin – Piestany – Bratislava
Op de weg terug naar Bratislava, maken we vandaag nog een stop in Trencin en Piestany. Op de plaats waar nu Trencin ligt, stichtten de Romeinen in 179 een nederzetting. Het dorp lag langs de oude weg van de Middellandse Zee naar de Oostzee. Een inscriptie uit die tijd vertelt het verhaal van de Romeinse overwinning op de barbaarse stammen. De inscriptie is te vinden op de rots waar in de 11e eeuw door de Slaven een uitzichttoren werd neergezet. En Piestany was in de tijd van de Romeinen bekend om zijn geneeskrachtige bronnen. We kijken rond in het oude stadscentrum om vervolgens verder te rijden naar Bratislava. De avond is ter vrije besteding.

Dag 11 – Bratislava – Wenen
Vandaag rijden we terug naar Wenen voor uw terugvlucht.

 

Foto's van deze reis

/media/1918710/slo-1.jpg

Kenmerken van deze reis

Je bezoekt o.a:

Bratislava

Soort reis:

Cultuurvakanties, Natuurvakanties, Rondreizen

Wat ga je o.a. doen & zien?

Cultuur, Natuur


Vergelijk deze reis met andere Slowakije reizen

11-Daagse Nederlandstalige rondreis Slowakije 11-Daagse Nederlandstalige rondreis Slowakije 11 dagen Groepsreis v.a. € 2020 Incl. vliegticket  

Deel deze reis: