/media/1821183/balkan.jpg /media/1821183/balkan.jpg /media/1821183/balkan.jpg

14-Daagse rondreis Balkan Caleidoscoop

Bestemming: Albanië, Bosnië Herzegovina, Bulgarije, Kroatië, Macedonie, Montenegro
Reisduur: 14 dagen
Type reis: Groepsreis
Vertrek: apr, mei, jun, jul, aug, sep, okt
Prijs: Prijs vanaf € 1430 Inclusief vliegticket
Garanties:

Niet de reis die je zoekt?

bekijk alle reizen naar Albanië
start nieuwe zoekopdracht

Hulp nodig?

Hulp nodig bij het vinden van jouw reis? Neem contact met ons op.

Reizen naar de Balkan. Er was een tijd waarin mensen zeiden dat de Balkan het 'kruitvat van Europa " is. Inderdaad, de geschiedenis is vol van plotselinge uitbarstingen van de sterke passies op de Balkan. Maar oorlogen worden achter gelaten en we kunnen nu genieten van de mooie eigenschappen van de zonnige zijde van de Balkan - mooie en ongerepte natuur, oude kloosters, gezellige steden - een andere en enigszins ouderwets Europa.

Dit is de plaats waar Europa het Oosten ontmoet, waar christenen en moslims eeuwenlang naast elkaar hebben gewoond en waar oude tradities samengaan met het ritme van de 21e eeuw....

Lees verder of ga voor de volledige reisbeschrijving naar de website van Sovjet Reizen


Uitgebreide reisbeschrijving


Dit is de plaats waar Europa het Oosten ontmoet, waar christenen en moslims eeuwenlang naast elkaar hebben gewoond en waar oude tradities samengaan met het ritme van de 21e eeuw.

Dag tot dag beschrijving

Dag 1 – Sofia (Bulgarije)
U vertrekt vanaf Amsterdam* of Dusseldorf* naar Sofia. Na aankomst op de luchthaven van Sofia wordt u verwelkomd en naar uw hotel gebracht. De rest van de dag kunt u op eigen gelegenheid de stad verkennen.
Overnachting in Sofia. *De keuze van vertrekluchthaven is gegarandeerd en geeft u op bij boeking.

Dag 2 – Sofia – Kruševac – Studenica (Servië)
Na het ontbijt verlaten we de hoofdstad van Bulgarije en gaan we op weg naar Studenica in Servië. We maken een eerste stop in Kruševac, de oude hoofdstad van Moravisch Servië die gesticht is in 1371 als middeleeuwse burcht. Vervolgens rijden we door naar het Studenica klooster. Dit klooster werd opgericht in de late 12e eeuw door Stevan Nemanja, grondlegger van het middeleeuwse Servische rijk en is het grootste en rijkste klooster van de Servische orthodoxe kloosters. De twee belangrijkste monumenten, de kerk van de Maagd en de kerk van de Koning, beide gebouwd van wit marmer, verankeren onschatbare collecties van 13e en 14e eeuwse Byzantijnse schilderkunst. Dit klooster geniet een beschermde status op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Overnachting nabij het klooster.

Dag 3 – Studenica – Visegrad – Sarajevo (Servië/Bosnië en Herzegovina)
Op onze route naar Bosnië en Herzegovina passeren we Mokra gora, een vallei in het westen van Servie die zich nestelt tussen de bergen van Tara en Zlatibor. In deze vallei ligt het houten dorp Drvengrad, gebouwd in opdracht van de wereldbekende filmregisseur Emir Kusturica. Na het passeren van de grens zien we de Mehmed Pasha brug, beschreven in de roman De brug over de Drina van Nobel laureaat Ivo Andrich. Aan het einde van de dag komen we aan in Sarajevo.
Overnachting in Sarajevo.

Dag 4 – Sarajevo (Bosnië en Herzegovina)
De hoofdstad van Bosnië en Herzegovina kent een turbulente geschiedenis. De stad werd in 1461 gesticht door de Ottomanen. De stad werd het Europese Jeruzalem genoemd, door de ideale combinatie van oost en west en het vreedzaam naast elkaar leven van joden, christenen en moslims. In 1914 werd in Sarajevo, toen nog onderdeel van Oostenrijk, aartshertog Frans Ferdinand vermoord en deze gebeurtenis luidde de Eerste Wereldoorlog in. Zeventig jaar later was de aandacht van de wereld wederom gericht op Sarajevo: in 1984 werden de Olympische Winterspelen hier gehouden. Tussen 1992 en 1995, tijdens de Bosnische Oorlog, werd de stad zwaar gebombardeerd. De stad heeft zich goed hersteld en heeft een aantal interessante bezienswaardigheden. Tijdens de wandeltour maakt u hiermee kennis. De Gazi-Husrev-Beg moskee, ook wel Begova moskee genoemd, is één van de belangrijkste Ottomaanse monumenten van de Balkan. De moskee uit 1526 is een koepelmoskee in vroeg klassieke stijl. De hoofdgebedsruimte is 13 meter lang en heeft een koepel met een hoogte van 26 meter. De moskee heeft twee zijschepen en de vier arcaden aan de voorkant zijn van marmer. De enkele minaret van de moskee is 47 meter hoog. Bij de moskee hoort ook een madrassa uit 1537 met 24 koepeldaken. De neogotische Heilig Hart kathedraal is eveneens in oude glorie hersteld en is gebaseerd op het ontwerp van de Notre Dame in Parijs. Tijdens de vrije middag kunt u kennismaken met de bazaar en is het heerlijk flaneren.
Overnachting in Sarajevo.

Dag 5 – Sarajevo – Mostar – Trebinje – Dubrovnik (Bosnië en Herzegovina/Kroatië)
We laten Sarajevo achter ons en rijden door naar Mostar. Mostar staat bekend om zijn middeleeuwse boogbrug, welke op de UNESCO Werelderfgoedlijst vermeld staat. Daarnaast is de stad bekend om zijn authentieke stadskern met een mengeling van Ottomaanse en mediterrane invloeden. Van oudsher is Mostar een multiculturele plaats waar katholieken, orthodoxen en moslims eeuwenlang samenleefden. We passeren Trebinje en maken voor de grens nog een stop bij Radimlja, een verzameling van middeleeuwse grafstenen.
Overnachting in Dubrovnik.

Dag 6 – Dubrovnik (Kroatië)
Dubrovnik wordt tot de mooiste steden van de Adriatische kust gerekend en heeft als bijnaam ‘Parel van de Adriatische Zee’. De oude ommuurde stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is uniek vanwege zijn pleinen met marmeren plaveien, steile straatjes, grote huizen, kloosters en kerken, paleizen, fonteinen en musea. Het centrum is autovrij dus u kunt ontspannen rondlopen in de stad. Tijdens de wandelexcursie ziet u het Franciscanen klooster, de Dominicaanse kerk, Pilepoort, Plaka winkelstraat, het Sponzapaleis en het paleis van de rector. Ook wordt een bezoek gebracht aan de St. Blaise kathedraal, de beschermheilige van Dubrovnik.
Overnachting in Dubrovnik.

Dag 7 – Dubrovnik – Herzeg Novi – Kotor (Kroatië/Montenegro)
Na Kroatië is het volgende land van bezoek Montenegro. Herzeg Novi is gelegen op een strategische en aantrekkelijke plek tussen de Orjen , met 1895 meter de hoogste berg van het Dinara massief, en de ingang van een van de mooiste baaien ter wereld, namelijk die van Kotor. We maken een korte stop in het oude centrum. Via een panoramische route komen we aan in Kotor, een oude handels- en havenstad omringd door een vestingmuur. Tussen 1420 en 1797 stond de stad onder het gezag van Venetië wat van grote invloed is geweest op de architectuur. We maken een wandeling over de gezellige pleintjes, door de nauwe straten, over het Sint Luka plein en bezichtigen de kathedraal van de heilige Tryphon uit de 9e eeuw.
Overnachting in Kotor.

Dag 8 – Kotor – Cetinje – Pec (Montenegro/Kosovo)
Een mooie panoramische route brengt u boven de baai. We maken een korte stop in Cetinje, de oude hoofdstad van Montenegro, en vervolgen dan onze reis naar Kosovo.
Overnachting in Pec.

Dag 9 – Pec – Prizren (Kosovo)
Na het ontbijt brengen we een bezoek aan het Visoki Decani klooster. Het werd gebouwd tussen 1327 en 1335 door de Servische middeleeuwse koning St. Stephen van Decani en was gewijd aan de Hemelvaart van de Heer. Het klooster is gevestigd in de schilderachtige vallei van de Bistrica rivier, omgeven door de bergen en bossen van de Prokletije bergketen. Het is het grootste en best bewaarde middeleeuwse klooster in Servië. Tijdens zijn turbulente geschiedenis was het klooster een belangrijk spiritueel centrum met ontwikkelde artistieke en intellectuele activiteiten. Hoewel de kloostergebouwen schade hebben opgelopen als gevolg van de Turkse bezetting, is de kerk volledig bewaard gebleven met prachtige 14e eeuwse fresco's. Tegenwoordig woont een jonge broederschap van 30 broeders in het klooster om de eeuwenoude traditie voort te zetten. Het klooster staat vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vervolgens rijden we door naar Prizren waar we een wandeling maken door de stad.
Overnachting in Prizren


Dag 10 – Prizren – Tirana (Kosovo/Albanië)
Albanië is wellicht het meest onbekende land van de Balkanlanden. Het is een bergachtig land met een turbulent verleden. De hoofdstad Tirana is uitgegroeid tot een moderne stad. Ondanks de vernietigingen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er toch nog een aantal interessante bezienswaardigheden overgebleven. Tijdens de stadswandeling ziet u het Skanderbeg plein, de 18e eeuwse Tannerbrug en de residentie van Enver Hoxha. In de namiddag kunt u de stad verder op eigen gelegenheid verkennen.
Overnachting in Tirana.

Dag 11 – Tirana – Berat (Albanië)
Berat is een goed bewaard gebleven voorbeeld van een Ottomaanse stad. Het is zondermeer de meest bezienswaardige stad van Albanië. De witte Ottomaanse huizen zijn tegen de heuvel opgebouwd en met de vensters naar de vallei gericht. Hieraan dankt de stad haar bijnaam ‘stad van de 1000 ramen’. Het kasteel, Kala genoemd, is gebouwd in de 13e eeuw maar op fundamenten uit de 4e eeuw voor Christus. Het citadelgebied kent veel Byzantijnse kerken uit de 13e eeuw maar ook moskeeën gebouwd tijdens het Ottomaanse tijdperk dat in 1417 begon. Tijdens de stadswandeling door het historisch centrum leert u de stad kennen.
Overnachting in Berat of omgeving.

Dag 12 – Berat – Ohrid (Albanië/Macedonië)
Het oude stadje Ohrid ligt prachtig aan het gelijknamige meer die de grens vormt met Albanië. Vroeger liep hierlangs de Romeinse handelsweg van de Adriatische zee naar de Golf van Thessaloniki. In de middag wandelen we door de gezellige smalle straatjes en zien we de restanten van het Samuil fort. De klim naar boven is pittig maar wordt helemaal vergoed door het mooie uitzicht. De Sveti Jovan is een van de meest gefotografeerde kerkjes van het land, dankzij haar prachtige ligging op een klif boven het meer. In de avond kunt u heerlijk eten in 1 van de restaurants aan de wandelpromenade.
Overnachting in Ohrid.

Dag 13 – Ohrid – Sofia (Albanië/Bulgarije)
We doorkruisen het groene berglandschap van Macedonië en steken de grens over met Bulgarije. In de namiddag kunt de hoofdstad Sofia op eigen gelegenheid verkennen.
Overnachting in Sofia.

Dag 14 – Vertrek
In de ochtend wordt u naar de luchthaven gebracht voor de vlucht huiswaarts. Indien u wenst kunt u de reis verlengen.

 

Foto's van deze reis

/media/1821183/balkan.jpg /media/1821183/balkan.jpg

Kenmerken van deze reis

Je bezoekt o.a:

Dubrovnik, Kotor, Ohrid, Sarajevo, Sofia, Tirana

Soort reis:

Rondreizen, Cultuurvakanties, Natuurvakanties

Wat ga je o.a. doen & zien?

Cultuur, City tour, Historische plaatsen bezoeken, Natuur


Vergelijk deze reis met andere Albanië reizen

 Familiereis Albanië: Balkanavontuur voor het hele gezin Familiereis Albanië: Balkanavontuur voor het hele gezin 15 dagen Groepsreis v.a. € 1498 Incl. vliegticket  
14-Daagse rondreis Balkan Caleidoscoop 14-Daagse rondreis Balkan Caleidoscoop 14 dagen Groepsreis v.a. € 1430 Incl. vliegticket  

Deel deze reis: