/media/1809569/costa-vicentina.jpg

Wandelreis Portugal | Costa Vicentina

Bestemming: Portugal
Reisduur: 8 dagen
Type reis: Individuele reis
Vertrek: maa, apr, mei, jun, sep, okt, nov
Prijs: Prijs vanaf € 645 Exclusief vliegticket
Garanties:

Niet de reis die je zoekt?

bekijk alle reizen naar Portugal
start nieuwe zoekopdracht

Hulp nodig?

Hulp nodig bij het vinden van jouw reis? Neem contact met ons op.

Costa Vicentina, wild en ongerept kustpad: 8-daagse wandelvakantie Portugal, provincie Baixo Alentejo trektocht met bagagevervoer.

Wandelen op de grens van zee en land over het kustpad langs de Costa Vicentina is een unieke belevenis. De kuststrook van de Alentejo, een beschermd natuurgebied, is wild en ongerept. De tocht begint ten noorden van het vriendelijke dorpje Vila Nova de Milfontes en eindigt in Odeceixe, net op de grens met de Algarve. De route volgt de visserspaden bovenlangs de ruige rotskust, die wordt onderbroke...

Lees verder of ga voor de volledige reisbeschrijving naar de website van Oliva Travel


Uitgebreide reisbeschrijving


Wandelen op de grens van zee en land over het kustpad langs de Costa Vicentina is een unieke belevenis. De kuststrook van de Alentejo, een beschermd natuurgebied, is wild en ongerept. De tocht begint ten noorden van het vriendelijke dorpje Vila Nova de Milfontes en eindigt in Odeceixe, net op de grens met de Algarve. De route volgt de visserspaden bovenlangs de ruige rotskust, die wordt onderbroken door kleine baaien, onmetelijke, lege stranden en brede riviermondingen. In het voorjaar veranderen de duinen in een kleurrijk bloementapijt, terwijl de ooievaars af en aan vliegen om hun nesten op de klifrotsen te bevoorraden. Jonge vissers hangen bij de loods in de haven en wachten op hun vertrek naar zee. Wie van vis houdt is hier de koning te rijk. Verser kan haast niet. Verblijf in authentieke, landelijke “casas brancas” met uitstekende verzorging.

Dag tot dag beschrijving

 

Dag 1 Aankomst
De witgepleisterde huizen en boerderijen met hun felle kleuren zijn opvallend laag en passen naadloos in het landschap. Dit is onmiskenbaar de Alentejo. Tres Marias is een ideale plek om tot rust te komen, van de tuin te genieten en ’s avonds verwend te worden door een heerlijke maaltijd begeleid door een uitstekende wijn. Alles ademt rust en stilte uit, precies waar we op dit moment behoefte aan hebben. Overnachting in Ribeira da Azenha.

Dag 2 São Torpes – Ribeira da Azenha
Na een vorstelijk ontbijt volgt een transfer naar het strand van São Torpes. We lopen in zuidelijke richting, met aan de ene kant een oneindige blauwgrijze watervlakte en aan de andere kant zandduinen begroeid met typische duinflora. Rond het middaguur bereiken we het traditionele vissersplaatsje Porto Covo, dat zich uitstekend leent voor een lunchstop. De verleiding van de visrestaurants is moeilijk te weerstaan. Met een gevulde maag en zware benen gaan we verder langs de imposante kust en via het dorpje Ribeira da Azenha keren we terug naar het weldadige Tres Marias. Afstand: 17 km (5 – 6 uur), overnachting in Ribeira da Azenha.

Dag 3 Ribeira da Azenha – Vila Nova Milfontes
Na enkele kilometers komen we bij het strand van Praia do Malhão. We volgen de kustlijn, passeren de eerste ooievaarsnesten, waarvan er later nog vele zullen volgen, en bewonderen de vliegtechniek en de landingsprocedure van deze toch wat onhandige, grote vogels. Aan de rand van Milfontes maken we een stop bij het café aan de vissershaven alvorens langs de brede monding van de Mira rivier het dorpje binnen te lopen. Casa do Adro ligt in het oude dorp vlakbij het kasteel en de rivier. Gastvrijheid kent hier geen grenzen. De rugzak is nog niet af of gastvrouw Idalia staat al voor de deur met een glas versgeperst sinaasappelsap en een stuk eigen gebakken taart. En dat is nog maar het begin! Afstand: 16 km (5 – 6 uur), overnachting in Vila Nova de Milfontes.

Dag 4 Vila Nova de Milfontes – Lonqueira
De dag begint met een uitgebreid Portugees ontbijt op het terras dat grenst aan de dorpsstraat. We lopen eerst het dorp uit via de brug over de Mira rivier. Aan de overkant genieten we van het zicht op Milfontes, dat er tijdloos bij ligt alsof het altijd zo zal blijven. Onderweg verbazen we ons over de bizarre vormen en de roestbruine kleur van het geërodeerde gesteente onder onze voeten. We dachten dat we in de duinen liepen, maar dit zou net zo goed een woestijn kunnen zijn. Gastverblijf Monte Novo ligt landinwaarts in het dorpje Lonqueira. Afstand: 15 kilometer (5 – 6 uur), overnachting in Lonqueira.

Dag 5 Lonqueira – Cabo Sardão - Touril
We zetten koers naar Almograve, haken weer aan op het kustpad en komen in de middag aan bij de immense vuurtoren van Cabo Sardão. Opnieuw vergapen we ons aan het kleurrijke bloementapijt, dat zo typisch is voor het kustgebied. Het landgoed Herdade do Touril ligt op een prachtige locatie, omringd door weiden met grote bruine koeien en aan de einder de glinstering van de zee. Het zwembad ligt er uitnodigend bij. En de verzorging is hier in één woord perfect! 
Afstand: 18 km (6 - 7 uur), overnachting in Touril de Baixo.

Dag 6 Touril – Zambujeira – Brejão
Het valt moeilijk Touril te verlaten. Hier zou je nog wel dagen willen blijven. Al snel komen we bij een kleine, intieme vissershaven, waar een groepje vissers voor de loods wacht op vertrek naar zee. Tegen de middag bereiken we Zambujeira do Mar, dat op een bevoorrechte plek ligt aan de rand van de zee, hoog op de rotsen, een plek waar je niet zomaar aan voorbij kunt gaan. Cerca do Sul is een smaakvol en warm ingericht huis, waar je direct thuis bent. Afstand: 18 km (6 – 7 uur), overnachting in Brejão.

Dag 7 Brejão – Azenha do Mar - Odeceixe
We pakken de kustroute weer op bij het Praia da Amália, een gedenkwaardige plek voor veel Portugezen. De legendarische fadozangeres Amália Rodriques had hier haar woonhuis hoog op de rotsen. Even verder worden we verrast door een heuse waterval, die langs de rotsen naar beneden klettert. Het vissersdorp Azenha do Mar ligt er ietwat verlaten bij. In het dorpscafé rusten we uit en laden we de accu op met een ‘bica’, een Portugese espresso. We beginnen aan de laatste etappe die eindigt op een klif hoog boven de brede monding van de Seixe rivier, die traag een weg zoekt door het zand naar de zee. Een fenomenaal uitzichtpunt. Langs de rivier leggen we onze laatste meters af naar het dorp. Afstand: 11 km (3 - 4 uur) of 15 km (4 - 5 uur), overnachting in Odeceixe.

Dag 8 Terugreis
Vertrek na het ontbijt

 

Kenmerken van deze reis

Je bezoekt o.a:

Costa Vicentina natuurpark

Soort reis:

Wandelvakanties, Actieve reizen

Wat ga je o.a. doen & zien?

Actief, Wandelen, Avontuurlijk, Trekkings


Vergelijk deze reis met andere Portugal reizen

Wandelreis Portugal | Minho Wandelreis Portugal | Minho 8 dagen Individuele reis v.a. € 355 Excl. vliegticket  
Familierondreis Portugal, 10 dagen Porto naar Lissabon Familierondreis Portugal, 10 dagen Porto naar Lissabon 10 dagen Individuele reis v.a. € 600 Incl. vliegticket  
Madeira rondreis Madeira rondreis 8 dagen Individuele reis v.a. € 595 Excl. vliegticket  
Wandelreis Portugal | Costa Vicentina Wandelreis Portugal | Costa Vicentina 8 dagen Individuele reis v.a. € 645 Excl. vliegticket  
Wolven in Portugal Wolven in Portugal v.a. 15 dagen Vrijwilligerswerk v.a. € 320 Excl. vliegticket  

Deel deze reis: