Venezuela verdient meer

Venezuela verdient meer

Zeg Venezuela en iedereen roept Isla Margarita. Sommigen trekken er zelfs een vies gezicht bij om te laten weten wat ze van de voormalige massabestemming vinden. Dat zegt echter niets over het eiland en nog minder over het schitterende Venezuela. Wie een dergelijke reactie geeft, heeft niet verder gekeken dan zijn neus lang is. Venezuela heeft namelijk alles om een onvergetelijke en avontuurlijke vakantie in de tropen te beleven. En Isla Margarita is daarvoor de ideale uitvalsbasis: je bent er relatief snel en voordelig en hebt Zuid-Amerika meteen binnen handbereik.

Zelf op reis naar Venezuela? Bekijk de reizen>>

Venezuela is een avontuur, ook op Isla Margarita.
De sfeer is er totaal anders dan op andere Caribische eilanden, helemaal vergeleken met de iets verderop gelegen Nederlandse enclaves die de Antillen genoemd worden. Niets ten nadele van de Antillen, maar op Isla Margarita ben je daadwerkelijk in Zuid-Amerika. Hier heerst die Latijnse chaos op straat, kachelen oude bussen en auto`s pruttelend voorbij en klinkt overal de salsa uit de speakers. Misschien niet langs de populaire toeristische verblijfsplaatsen als Playa el Agua en Playa Parquito, maar toch zeker wel in het binnenland waar de gewone mensen wonen. Die genieten daar net als de toeristen van een belastingparadijs waardoor het prijsniveau bizar laag is. Een tank benzine voor een paar euro, een drankje voor nog geen 20 cent.
Kom daar maar eens om op willekeurig welk ander toeristisch eiland in het Caribisch gebied. Wat velen vergeten is dat Isla op een steenworp afstand van het Zuid-Amerikaanse vasteland ligt. Het eiland heeft bovendien een uitstekende toeristische infrastructuur die het mogelijk maakt om simpel de meest afgelegen en fantastische bezienswaardigheden diep in het binnenland te bezoeken. En dat zijn er nogal wat: Angel Falls de hoogste waterval ter wereld, de veelbezongen rivier de Orinoco met roze dolfijnen, Nationaal park Canaima met tafelbergen en een indrukwekkende verzameling watervallen en tenslotte ook nog de
bijzondere indianenstammen diep in het Amazoneregenwoud waar het halve land mee overwoekerd is. Heel speciaal is het dat onvergetelijke hoogtepunten zijn die als dagtocht zijn te bezoeken tijdens een strandvakantie op Isla. Dat maakt Margarita dus tot zo`n unieke bestemming; een dergelijke combinatie van strand en jungle binnen een dag reizen is immers volstrekt ondenkbaar in bijvoorbeeld het nabijgelegen Brazilie, waar je bij wijze van spreken een week uit moet trekken om de binnenlanden te verkennen.

Isla Margarita
Margarita is meer dan een paar populaire stranden en een belastingvrij winkelcentrum in de hoofdstad Porlamar. Het is een veelzijdig caribisch eiland waar voor elke doelgroep wel iets te vinden is. Voor zonaanbidders is Playa el Agua het populairste strand, maar wie wil surfen strijkt neer aan de andere kant van het eiland op El Yaque waar de Atlantische oceaan voor wind en golven zorgt. Volgens de kenners een van de beste plekken om te wind- of kitesurfen en dat blijkt ook uit het feit dat El Yaque jaarlijks decor is voor wereldbekerwedstrijden. In de prachtige heuvels van het binnenland is het toerisme weer heel ver weg. Plaatsen als Assuncion en La Valle lijken zich niet te bekommeren om de gehaaste westerse toerist en laten de tijd loom verlopen onder de palmbomen van de dorpspleinen. Hier drink je een bak koffie of een ijskoud biertje en maak je een babbeltje met de locals in barretjes opgetrokken uit sloophout en touw. Weer een andere verstilde wereld vind je op het schiereiland Macanao waar enorme cactussen het landschap bepalen. Daar ook zijn boottochten te maken door mangroven en zie je de zeepaardjes en garnalen zwemmen in het kraakheldere water. En als je daar niet genoeg aan hebt, kun je ook nog uitstapjes maken naar een idyllische archipel als Los Roques vlak voor de kust van Margarita.

Canaima en Angel Falls
Ineens is ie daar dan: Salto Angel, ofwel Angel Falls. Als het kleine propellervliegtuigje door de wolken breekt, verschijnt plotseling de enorme tafelberg waar het water zich loodrecht meer dan duizend meter naar beneden stort, de Venezolaanse jungle in. Over land is er bijna niet te komen en duurt het dagen, maar door de lucht is het een uitstapje van zo`n 2 uurtjes vliegen van de stranden van Margarita. Het is een fantastische ervaring en bijna een verplicht nummer voor iedereen die vakantie viert in Venezuela. Te meer ook, omdat de rondvlucht langs de waterval der engelen gecombineerd wordt met een bezoek aan het nationale park van Canaima. Daar landen de kleine vliegtuigjes op een onverharde strip in het oerwoud, waarna je bij wijze van spreken zo in een boot stapt langs de overweldigende watervallen waar het park bekend om staat. De lucht is er vochtig alsof het miezert, vanwege de kracht en de verstuiving van het brullende water. Te voet ga je verder achter de hoogste waterval langs om er uiteindelijk aan de voorkant een verfrissende douche onder te nemen. Onvergetelijk, zeker als je met een beetje geluk tijdens een wandeling door het nationale park nog papegaaien en toekans door de lucht ziet scheren: Zuid-Amerika zoals het bedoeld is!.

Orinoco
Echt kennismaken met de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Amerika doe je tijdens een visite aan de monding van de beroemde rivier de Orinoco. Dat is een tocht terug in de tijd, want de indianenstammen die hier wonen doen dat op een manier die door de eeuwen nauwelijks veranderd. Uiteraard proberen sommigen een graantje mee te pikken van de toeristendollars door handwerk te verkopen, maar verder leven ze hun leven vanuit hun kano`s en paalhutten bedekt met palmbladen. Tijdens een boottocht - piranhavissen! - wordt je overweldigt door de kracht van de rivier die zorgt voor al het leven in het schitterende regenwoud dat bevolkt wordt door enkele van de mooiste en meest bijzondere diersoorten ter wereld. Met een beetje geluk ontwaar je aan de oppervlakte van het donkere water ineens de roze rivierdolfijn of zie je apen en luiaards in de bomen hangen. Grote kans ook dat je capivara`s ziet, het grootste knaagdier ter wereld, of luierende kaaimannen die rustig op hun kans wachten op de oevers. Proef ook de in Europa volstrekt onbekende vruchten uit het regenwoud, aangeboden door de indianen die zichzelf hiermee al sinds mensenheugenis mee voeden. En dat allemaal als je besluit even van je strandbed af te gaan en het vasteland te bezoeken, al verdient de Orinoco het eigenlijk dat je jezelf er een paar dagen in onderdompelt.

Zelf op reis naar Venezuela? Bekijk de reizen>>