Reisinformatie Venezuela

Jungle, dieren, bergen en stranden

Reisinformatie Venezuela

Door haar gevarieerde geografie en landschap heeft Venezuela iets van elk Latijns Amerikaanse land te bieden. Van het Caribische kustgebied tot de hoogbergen van Los Andes, langs Los Llanos in het midden van het land tot de spectaculaire watervallen in Canaima. Maar er is nog meer, Venezuela staat ook bekend door haar vele Nationale Parken en de prachtige Caribische eilanden en stranden aan de kust. Daarnaast is dit land ook bekend door de hoogste waterval ter wereld, "Salto del Angel". Bijzonder is verder de "Delta del Orinoco", waar de lokale bevolking nog op traditionele wijze leeft. Kortom, een zeer afwisselend land vol met verrassingen.

Hoogtepunten Venezuela

Caracas
Caracas is een vallei omringd door o.a. de grote berg El Avila, het nationale park van de stad. Hier kunt u van de schitterende natuur genieten en eveneens van de mooiste uitzichten over de metropool. Caracas is een levendige stad, met een rijke cultuur en geschiedenis. Er zijn geweldige restaurants en bars, dus uitstekende uitgaansgelegenheden. Deze zijn vooral te vinden in "Las Mercedes" en in "Altamira". De metropool heeft ook talloze moderne winkelcentra, meer bekend als de mall's of "centros comerciales". Van de koloniale tijden is "El Hatillo" nog een overblijfsel, een kleine mooie villa met kleurrijke huizen op 45 minuten van Caracas.

Los Andes
In Los Andes is er veel te zien en te beleven. Zo zijn er verschillende excursies en activiteiten mogelijk door de geweldige natuur en de bijzondere geografie van het gebied. U kunt hier wandelen, bergbeklimmen, mountainbiken, paragliden en nog veel meer sportieve activiteiten ondernemen. Hier zult u ook kennis maken met een van de bekendste steden van Venezuela, Merida, de stad die tussen de bergtoppen is gelegen op 1600mts. Merida's bekendste attractie is de kabelbaan, die Merida met een van de hoogste bergtoppen, "Pico Espejo" (4.600mts) verbindt. Daarnaast is in de stad zelf veel te doen, zo kunt u een wandeling maken door het centrum van de stad, langs de koloniale huizen en musea. 's Avonds kunt u een van de sfeervolle restaurants en bars te bezoeken. Merida heeft een goed nachtleven dankzij de vele studenten die hier wonen.

Los Llanos
Los Llanos betekent in het Spaans letterlijk "De Vlaktes". Deze regio is schitterend met zijn afwisselende landschappen en gevarieerde fauna en vegetatie. Hier kunt u van een van de mooiste uitzichten van Venezuela genieten. Ook zijn hier de fameuze hatos te vinden. Deze overnachtingplaats zijn authentieke Venezolaanse boerderijen waar zeer vriendelijke mensen wonen die blij zijn met uw bezoek. Verschillende activiteiten zijn mogelijk in Los Llanos zoals een safari en het vangen van piranha's. In dit gebied ligt ook de grote stad Barinas. Een zeer belangrijke plek voor Los Llanos, omdat vanuit hier verschillende tours worden georganiseerd. Verder heeft de stad een rijke cultuur en geschiedenis.

Canaima
Canaima en haar omgeving vormt een andere uniek gebied van Venezuela. In dit gebied is het nationale park van Canaima te vinden met de hoogste waterval ter wereld, "Salto del Angel"; door de Unesco in 1994 tot werelderfgoed verklaart. De verschillende watervallen kunt u op diverse manieren bekijken. U kunt de watervallen over vliegen of dicht bij komen met een boot. Ook bijzonder is het meer van Canaima door haar aparte kleur, het meer bevat veel mineralen die het water verkleuren. Daarnaast bevinden zich hier uniek bergformaties, meer bekend als de tepui's. Door de verschillende hoogste en geografie van het gebied is de fauna en flora heel bijzonder en gevarieerd. Activiteiten die u hier kunt ondernemen variëren van wandelen tot raften.

Delta del Orinoco
In dit gebied zijn veel rivieren, eilandjes en jungles. De belangrijkste rivier is de Orinoco, na de Amazone de langste rivier van Venezuela en Zuid Amerika. Van de Orinoco rivier komen veel kleine riviertjes uit, die samen met de eilandjes de Delta Orinoco vormen. In dit gebied wonen de Warao-indianen, die nog steeds op traditionele wijze leven. U kunt hen zien varen in hun zelfgemaakte kano's en als u zelf een boottochtje maakt komt u langs hun palafitos, typisch huizen in het water gemaakt van palmbomen. Daarnaast is het mogelijk om verschillende dieren te zien zoals apen, papegaaien, krokodillen en nog veel meer. Wandelingen en boottochten zijn een paar van de activiteiten u zou kunnen doen.

Eilanden
Venezuela heeft prachtige eilanden in de Caribische oceaan. Isla Margarita is de meest populaire en ligt op 2 uren van het vaste land per boot. Het is een zeer mooie ervaring en belevenis om te varen vanuit Cumana naar Porlamar. Op het eiland zelf kunt u het nationale park "Laguna de la Restinga" bezoeken en tevens de musea van de stad van Porlamar. Natuurlijk kunt u hier van de mooiste stranden genieten zoals "Playa El Agua" en "Playa Punta Arenas". Ook is het de moeite waard om de naburige eilandjes te bezoeken. Dicht bij Isla Margarita ligt Isla Coche dat toegankelijk is per boot vanuit Porlamar. Op 40 minuten vliegen ligt de archipel "Los Roques" met zijn nationale park. Hier zult u niet alleen van de witte stranden kunnen genieten maar ook van de unieke natuur en vegetatie van het eiland.

Ga naar het reisaanbod Venezuela.

 

Praktische reisinformatie Venezuela

Hoe reis je door Venezuela?

Vliegtuig
Venezuela beschikt van een uitgebreid netwerk van binnenlandse vluchten van en naar alle grote steden en toeristische bestemmingen. Binnenlandse vluchten vinden plaats met verschillende vliegtuigmaatschappijen en het is relatief goedkoop om grote afstanden te vliegen.

Huurauto
In Venezuela zelf rijden is niet aan te raden. Dit door de drukte op de wegen en door de lange afstanden tussen de verschillende toeristische bestemmingen. Bovendien is de rijstijl van Venezolanen agressiever en er gelden andere verkeerregels. Dit wil niet zeggen dat het niet mogelijk is. Er zijn wel geschikte regio's waar u zelf kan rijden en daarnaast is de benzine heel goedkoop.

Openbaar vervoer
Alle grote steden van Venezuela beschikken van een redelijk transport systeem. Deze bestaat uit bussen en minibussen, meer bekend (verschil per regio) als "busetas","carritos", "micros"of "camionetas". In Caracas is er ook een metro en metrobussen die van verschillende plaatsen van Caracas naar een van de metro station rijden. Een van de makkelijkste manier om zich te verplaatsen binnen Venezuela is met de taxi's. Taxi's kunt u vinden bij ingang van hotels, winkelcentra, etc. Het is aan te raden om voor het instappen een tarief af te spreken met de chauffeer.
In Venezuela kunt u overal komen met de bus. In de grotere steden en dorpen zijn busstations waar bussen aankomen en vertrekken. Er zijn veel busmaatschappijen en de kwaliteit varieert sterk. Voor langere afstanden zijn er ook de "bus-cama", waar u uw stoel kan uitklappen tot (bijna) een bed.
Voor korte afstanden zijn de "por puesto" (taxibusje) soms het enige vervoer. Zij leggen een vaste route af en vertrekken alleen wanneer alle plaatsen bezet zijn.

Is er voldoende accommodatie?
In Venezuela zijn er tot in de kleinste plaatsjes hotels te vinden. In de toeristische gebieden is een uitgebreid aanbod dat varieert van budget hotels tot luxe resorts. Tijdens vakantieperiodes is verstandig om vooraf te boeken. Daarnaast is er ook mogelijk om in het platteland in "Hatos" te overnachten. Dit zijn kleinschalige en karakteristieke hotels op het platteland.

Wat zijn de kosten van het levensonderhoud?
Aan maaltijden en dranken, zult u ongeveer $20 uitgeven p.p.p.d.


Wat is de beste reistijd?
Reizen in Venezuela is het hele jaar mogelijk dankzij een aangenaam klimaat door zijn ligging. Het land kent alleen winter- en zomerseizoenen met regen in de winter en droogte in de zomer. De beste tijd om Venezuela te bezoeken is de droge periode tussen oktober en mei. Als u grote watervallen wil zien, dan is het spectaculairder tijdens het regenseizoen (tussen mei en oktober). Ook worden de temperaturen bepaald door de hoogte in het land. Bij 1000 mts is de gemiddelde temperatuur 25ºC. In hogere plaatsen zoals in de Andes, is de temperatuur wat lager. In het zuiden van het land is het weer meer tropisch met een hoge luchtvochtigheid. Hiernaast zou u ook rekening mee moeten houden met de vakantieperiodes in Venezuela: het kan druk zijn in het hoogseizoen. (december-januari en juli-augustus)


Welke valuta wordt er gebruikt?
De munteenheid van Venezuela is de Bolivar (B). Op dit moment is €1 ongeveer B3.040 waard. (augustus 2009). In Venezuela kunt u pinnen bij een redelijk aantal banken in de toeristische gebieden. In veel plaatsen worden ook creditcards geaccepteerd zoals Visa en Mastercard. Als u naar het binnenland gaat, is er aan te raden om contact geld mee te nemen Bolivares en/of dollars. Travellercheques worden niet altijd ingewisseld in het binnenland.

Welke vaccinaties heb ik nodig?
Voor je eigen gezondheid is het verstandig om je van te voren te laten informeren over de inentingen die je voor je reis nodig hebt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Meer informatie vooraf vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, www.lcr.nl

Ook kunt u via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij u thuis komt. Hij voorziet u van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen.

Welke reisdocumenten heb ik nodig?
U dient in bezit te zijn van een paspoort dat bij aankomst in Venezuela nog minimaal zes maanden geldig dient te zijn. Tijdens de vlucht worden de toeristenkaart (tarjetas de turismo) verstrekt. Dit dient u in te vullen, en bij aankomst op het vliegveld zal deze en uw paspoort worden gestempeld. Uw zult een kopie van de toeristenkaart krijgen die u dient in te leveren bij vertrek. Mensen met een Nederlands paspoort hebben geen visum nodig.

Als u via de Verenigde Staten vliegt dient u uiterlijk 72 uur voor vertrek een "reisautorisatie" aan te vragen. Meer informatie hierover vindt u op:
https://esta.cbp.dhs.gov
Denk erom dat ook kinderen een eigen paspoort moeten hebben.

Kan ik veilig door Venezuela reizen?
U kunt kijken op de website van het Ministerie Buitenlandse zaken voor up-to-date informatie. (www.minbuza.nl)
Over het algemeen gelden de normale regels die ook voor andere landen gelden: pas goed op uw spullen en vraag aan de lokale bevolking waar u wel/niet kunt komen. Er zijn gevallen van straatroverij en criminelen die zich voordoen als taxichauffeurs bekend. Waakzaamheid is dus geboden. Het is af te raden om het grensgebied met Colombia te bezoeken. Aan te raden is contact geld of betaalmiddelen te verspreiden over kleding en bagage. Ook zou het verstandig zijn om telefoonnummers bij te hebben indien uw bankpas/creditcard geblokkeerd moet worden.

Kan ik emailen en telefoneren?
Internetcafe's zijn vooral in de grote steden van Venezuela te vinden. In kleinere plaatsen is er misschien ook toegang tot internet maar dan met mindere kwaliteit en er gelden vaak andere openingstijden. Sommige internetcafe's bieden ook de mogelijkheid aan om naar het buitenland te bellen via internet.
De toegangscode van Venezuela is 00-58. U kunt vanuit uw hotelkamer bellen of met een telefoonkaart bij de openbare telefoons. De kaarten zijn bijna overal te koop.
Een Nederlandse mobiele telefoon werkt af en toe in Venezuela, maar het is niet goedkoop. SMS-en gaat vaak beter en is voordeliger.

Wat is het tijdsverschil?
In Venezuela is in de zomer 6 uur vroeger dan in Nederland en in de winter 5 uur vroeger dan in Nederland. De vliegtijd is 12 tot 14 uren.

Welke voltage wordt er gehanteerd?
De voltage in Venezuela is 110Volt. Het is aan te raden een adapter vanuit Nederland mee nemen.

Bron: Vamonos Travels