Unite for Children: Renate Verbaan in Ivoorkust

Unite for Children: Renate Verbaan in Ivoorkust

Elke minuut wordt er een kind met hiv geboren. Dit zijn ruim duizend baby`s per dag. Bijna één op de tien van de kinderen sterft voor hun eerste verjaardag en ieder jaar komen er 16.000 besmette kinderen bij. En dan te bedenken dat 98% van de baby`s gezond geboren zou kunnen worden, door middel van de juiste medicijnen en zorg.

Unicef startte wereldwijd projecten en helpt waar nodig. Hamba ging met National Geographic Channel, in samenwerking met Unicef, naar de projecten in Ivoorkust. Daar worden de behandelingen van Unicef in 300 van de 900 klinieken uitgevoerd, verspreid over het land. Samen met Renate Verbaan, ambassadrice van Unicef, bezochten ze verschillende medische posten. Deze verre reis is door National Geographic Channel gefilmd en zal als documentaire op de zender worden uitgezonden.

“Ons hoofddoel tijdens deze reis was om met journalisten verschillende Unicef locaties te bezoeken waar o.a.  voorlichting wordt gegeven om te voorkomen dat met hiv besmette zwangere moeders hun kinderen met hiv besmetten”, vertelt Michel Boeijen van Hamba.

Verscheurende verhalen
“Hiervoor moet je echt stevig in je schoenen staan”, zegt Boeijen. “Je hoort daar verhalen van tienjarige kinderen die hun vierjarige broertje of zusje aan de hand hebben. Die hebben hun ouders verloren aan aids. Zulke verhalen zijn verscheurend. Je merkt dat ze sterk proberen te blijven, maar je ziet ze knakken.”

Wat voor ons drie kwartjes zijn, is daar voor de eerste stap om te voorkomen dat een baby wordt geboren met hiv. “Ze doen hun best, maar ze zijn aan handen en voeten gebonden wat materialen betreft.” Dat 0,75 eurocent zoveel waard kan zijn, beseffen de meeste mensen niet. “Kinderen in Nederland hebben echt geen besef van hoe goed ze het hier hebben. In Ivoorkust eten de kinderen soms maar een of twee maaltijden per dag en daar moeten ze het mee doen. Je hebt daar kinderen van tien die hun moeder hebben zien doodgaan. En dan ben je nog maar tien! Er zijn meer dan een miljoen wezen in Ivoorkust die hun ouders hebben verloren aan aids en van die 1,2 miljoen zijn er 52.000 zelf met hiv besmet.”

Een grote stap vooruit
Michel Boeijen laat weten dat het gelukkig al beter gaat. “Het aantal kinderen dat met hiv wordt geboren is teruggebracht. Unicef helpt. Het is zo goed om live te zien wat ze doen. Ze werken keihard, ook in de binnenlanden. Dan hebben ze motors en auto`s klaar staan om dorpen langs te gaan, om voorlichting te geven en medicijnen af te leveren. En die afstanden zijn enorm.”

Unicef doet nog veel meer. Volgens Martin de Beer, die zelf voor Unicef werkt, is het moeilijk in een zin te verwoorden hoe Unicef precies hulp biedt. “Het is moeilijk samen te vatten, omdat het zo groot is en er zoveel gedaan wordt. Maar in het kort helpt Unicef door middel van preventie, voorlichting en behandeling.” Hij is het wat betreft het succes van de behandeling met Michel Boeijen eens. “Er worden zeker successen behaald. Door de behandelingen krijgt 98% van de baby`s kans op een gezond leven. We zijn er nog lang niet, maar het is een grote stap vooruit. Misschien dat er dankzij de behandelingen in de toekomst een hiv-vrije generatie kan ontstaan.”