Suriname: Er gaat een wereld voor je open!

Suriname: Er gaat een wereld voor je open!

Suriname is een tropisch land. De bevolking van Suriname kan met recht een ‘culturele smeltkroes’ worden genoemd, zo wonen er Indianen, Boscreolen, Stadscreolen, Chinezen, Javanen en Hindoestanen. Al deze volkeren staan bekend om hun vriendelijke karakter; Surinamers zijn zeer goedlachs, gastvrij en altijd bereid om te helpen. In tegenstelling tot de meeste Westerlingen, nemen Surinamers voor veel dingen ruimschoots de tijd. Een bekend Surinaams gezegde luidt dan ook: ‘Nederlanders hebben de klok, Surinamers de tijd.’

Op zoek naar een reis in Suriname? Bekijk het aanbod van reizen van diverse reisspecialisten>>

Zowel Nederlands als exotisch
Suriname ademt een unieke sfeer. Enerzijds zul je er veel Nederlandse elementen aantreffen, zoals de taal, en het feit dat mensen zich er per fiets verplaatsen, maar dan wel aan de linkerkant van de weg. Anderzijds kent Suriname vele exotische aspecten, zoals de Creoolse keuken en het regenwoud. Het is zaak om Suriname snel te gaan ontdekken, voordat het land wordt plat gelopen door toeristen. Het ongerepte binnenland is misschien wel de grootste attractie die Suriname te bieden heeft.

Bezienswaardigheden
De hoofdstad van Suriname is Paramaribo. Paramaribo is echter niet zo groot en hectisch als het begrip ‘hoofdstad’ doet vermoeden. De gebouwen zijn laag en het kan zomaar gebeuren dat je ’s ochtends wordt gewekt door uitbundig vogelgezang of een leguaan aantreft op het terras. Het centrum is klein en het merendeel van de bezienswaardigheden ligt op loopafstand. Zo kun je onder andere een bezoek brengen aan ‘Fort Zeelandia’, een voormalig Nederlands fort en sinds 2004 een museum. Hoewel Paramaribo met straatnamen als ‘Herenstaat’ en ‘Keizersstraat’ een Nederlandse sfeer ademt, ligt de stad middenin de tropen. De huizen in Suriname zijn erg gevarieerd, je vindt er zowel bouwvallen als villa’s. Alle huizen zijn zonder uitzondering echter in het bezit van een prachtige tuin, vol bananen- en palmbomen, kleurige, geurige bloemen en bijzondere vogels, zoals kolibries en papegaaien.

In Suriname heb je onder andere de mogelijkheid om het regenwoud in haar puurste vorm te ontdekken, te genieten van de heerlijke Creoolse keuken of een bezoek te brengen aan Frederiksdorp. Frederiksdorp is een oud dorpje met koffie- en cacao- plantages. Deze plantages zijn een ware lust voor het oog, de verschillende plantagewoningen zijn nog helemaal in tact. Deze huizen boden vroeger onderdak aan Nederlanders die de scepter over de koffie- en cacao- plantages zwaaiden.

Aan de Surinaamse kust wemelt het van de dolfijnen. Wie deze lieve, intelligente dieren in het echt ontmoet doet een onvergetelijke ervaring op. Van februari tot augustus leggen reuzenschildpadden hun eieren op het strand van Galibi. Het is geweldig om hier getuige van te zijn.

Een andere wereld
Het binnenland van Suriname is prachtig, doodstil en ademt een paradijselijke sfeer. De Wayana-Indianen leven middenin het regenwoud van Suriname. De vlucht er naartoe is ronduit adembenemend: onder je zie je het prachtige, groene regenwoud voorbij flitsen. Zodra je uit het vliegtuig komt, lijkt het alsof je een andere wereld binnen stapt. De Wayana leven in volstrekte harmonie met de natuur en zijn in het bezit van een ongekende wijsheid. Daarnaast staan ze bekend om hun vriendelijkheid en bescheiden houding. Ze hebben echter veel waardering voor iedere Westerling die hun kant op komt en zullen je dan ook op een ronduit hartverwarmende manier welkom heten.

Vrijwilligerswerk
Wanneer je iets terug wil doen voor de lokale bevolking, kun je als vrijwilliger aan de slag bij de Wayana-Indianen. Je helpt de inwoners van het indianendorp Apetina met het opbouwen van kleinschalige toeristische activiteiten. Er zijn sociale activiteiten en klusactiviteiten. Je kunt bijvoorbeeld sport- en spelactiviteiten voor de kinderen uit het dorp organiseren, de vrouwen helpen met cassave schillen of op de kostgronden werken. De klusactiviteiten zijn met name gericht op het verbeteren van de lodge. Ze bestaan uit simpele werkzaamheden zoals timmeren, schilderen en het aanleggen van wandelpaden.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om vrijwilligerswerk in een ander deel van het regenwoud te doen. Daar wonen de Saramaccaners, (bosnegers). In een aantal dorpjes zijn pas geleden crèches opgezet en er wordt thuiszorg gegeven aan ouderen die daar behoefte aan hebben. Als vrijwilliger kun je zowel in de crèche als in de thuiszorg werken. In de middag heb je daarnaast tijd om sport- en spelactiviteiten te organiseren voor de kinderen uit het dorp. De Surinamers zullen je hulp erg waarderen!

Fonkelende sterren
De uitbundige kleuren, exotische, geuren, gastvrije bevolking, prachtige natuur en de indrukwekkende sterrenhemel zorgen ervoor dat je een reis naar Suriname niet snel zult vergeten!

Op zoek naar een reis in Suriname? Bekijk het aanbod van reizen van diverse reisspecialisten>>