Stichting Kenia Support

Stichting Kenia Support

 Ze zeggen altijd dat je Afrika in je hart sluit als je er eenmaal bent geweest. Dat je, wanneer je weer lichamelijk thuis bent, je ziel daar hebt achtergelaten. Niet lang geleden vertelde iemand mij dat het een kwestie van ‘you love it, or you hate it’ is. Daar moest ik even over nadenken. Na wat hersengekraak kon ik me niet voorstellen dat iemand naar Afrika zou gaan, uit het vliegtuig zou stappen en zou zeggen: ‘goh, dat leek op het plaatje veel mooier’.

Zelf vrijwilligerswerk in Kenia doen? Bekijk de projecten>>

Een gedachte als ‘is dit het nou?’ past voor mij niet bij Afrika. Als ik aan een reis naar Afrika denk, denk ik aan mensen die huilen van geluk bij het zien van de landschappen en mensen die huilen van ontroering en bewondering bij het zien van de bevolking.
Zelf ben ik nog nooit in Afrika geweest, maar in mijn naaste omgeving zijn er veel mensen die er vrijwilligerswerk hebben gedaan of binnenkort gaan doen.

Zo ook Tineke Boschma. Zij is vorig jaar met een vriendin naar Afrika gegaan. Na lange tijd geld in te hebben gezameld door middel van collectes en verkoopacties, vertrokken ze naar Kenia om daar vrijwilligerswerk in een kindertehuis in Mombasa te gaan doen. Ze waren zo blij dat ze konden helpen, dat ze daarmee door zijn gegaan. Samen met twee vrienden hebben Tineke en haar man Stichting Kenia Support opgericht. Een kleine, persoonlijke stichting die het voor verschillende kinderen mogelijk maakt naar school te gaan.

Tineke heeft me veel verhalen over haar reis verteld en heeft me tientallen foto`s laten zien. Maar hoeveel ze me ook laat zien of laat weten, ik kan er niet echt een voorstelling van maken. Ik zie alleen mensen op een foto en natuurlijk doet me dat wel wat, maar om het echt te kunnen begrijpen moet je het zelf meegemaakt hebben, denk ik.

Daarom ben ik van plan Afrika ooit zelf te gaan ervaren en om er zelf ook mensen te helpen. Want als je in Afrika bent, kun je toch eigenlijk niet anders dan helpen? Je kunt je ogen niet openen voor al het moois en weer sluiten als het je allemaal wat te triest wordt. Als je naar Afrika wilt, moet je het echte Afrika ervaren. Ik zal nog even geduld moeten hebben voordat ik werkelijk zelf iets kan doen, maar ik kijk er naar uit om Afrika ook in mijn hart te mogen sluiten.

Tineke gaat in januari opnieuw naar Kenia om te helpen. Wil je haar en haar reisgenoten
volgen of steunen? Kijk dan op www.keniasupport.nl

Zelf vrijwilligerswerk in Kenia doen? Bekijk de projecten>>