Sinterklaas in Bondi Beach en Suriname

Sinterklaas in Bondi Beach en Suriname

 Het is weer bijna Sinterklaas in Nederland, een gezellig en vrolijk feest dat ook in andere landen in de wereld gevierd wordt. Land in de meervoudsvorm, al is het maar een klein percentage van alle landen ter wereld dat meedoet en dan vaak ook nog op geheel eigen wijze en soms onder warmere temperaturen, maar de rode mantel, pieten en pepernoten zie je verspreid over de wereld. Zo ook in Suriname en Australië, met kleurige pieten en aangepaste vervoersmiddelen. Tenminste, als al het papierwerk op tijd geregeld is en als er niet te veel ophef komt over de blanke Sint en zijn zwarte Piet.

Op zoek naar een reis in Suriname? Bekijk het aanbod van reizen van diverse reisspecialisten>>


Ieder jaar kun je in het populaire Bondi Beach in Australië volop genieten van de Goedheiligman, bepakt en bezakt met cadeaus, staf en zwarte pieten. Er zit wel een klein verschil tussen de Nederlandse traditie en hoe het feest in the Land Down-Under gevierd wordt. De man met de mijter arriveert namelijk niet met de stoomboot, maar met de kano. Dat kan dan ook makkelijk met het warme zomerweer, wat er op dit moment boven Australië hangt. Wel hebben de twee pieten die Sinterklaas vergezellen het zwaar met de hoge temperaturen in hun dikke pietenpakken. Dat het feest gevierd wordt is hartstikke leuk voor de Nederlandse gemeenschap en backpackers die zich in dit werelddeel bevinden zou je zeggen. Alleen een beetje jammer dat het niet door gaat dit jaar. Australië.nl weet te melden dat door de bureaucratische rompslomp de gemeente geen toestemming aan het sinterklaasfeest heeft verleend. Alle aanwezige ouders moesten namelijk schriftelijk toestemming geven en ook een aansprakelijkheidsverzekering ontbrak. Heel veel papierwerk dus, waar de Nederlanders dit jaar niet aan toegekomen zijn. Ze laten wel weten dat ze er alles aan gaan doen om de mensen in Bondi Beach volgend jaar niet teleur te stellen. Alleen als jij je dit jaar in Australië bevindt heb je daar natuurlijk bar weinig aan.

Al is het bij de Surinamers geen officieel feest, ook zij kenen Sinterklaas en hier is de Goedheiligman net als in Nederland aangekomen met de stoomboot. Ook dit land heeft een typerend verschil met de Nederlandse traditie. De Pieten zijn namelijk niet zwart... de pieten in Suriname hebben een gezicht van vier verschillende kleuren. Dit is een vrij problematisch aspect van de viering in het land en er wordt dan ook bediscussieerd of het feest er überhaupt wel gevierd moet worden. Veel Surinamers zien de intocht in Nederland dan ook als een blanke man omringd door zwarte slaven. Door de slavernij in het verleden van Suriname is dit standpunt enigszins wel te begrijpen, maar ik vraag me wel af hoe de ouders hier aan hun kind uitleggen waarom `zwarte piet` een zoveel-kleurige huid heeft. Die kleuren krijgen ze namelijk onmogelijk van het door de schoorsteen klimmen, maar hier hebben ze vast wel een oplossing voor gevonden. De sint verschilt hier ook wel eens van huidskleur om de associatie met de kolonisatie weg te nemen. Een goed idee, lijkt me, het gaat ten slotte om het feest.

Sinterklaas is niet zo wereldwijd bekend als de kerstman, maar toch kennen verschillende landen en (voormalige) Nederlandse koloniën het concept. Buiten Europa zijn het vooral Australië en Suriname die aandacht besteden aan het feest. Het is dan echt belachelijk te noemen dat er in Bondi Beach zoveel bureaucratische regelingen getroffen moeten worden voor het feest überhaupt plaats kan vinden. Het is een feestdag en hoort leuk te blijven. Houd al dat papierwerk dan buiten beschouwing volgend jaar, zodat het in ieder geval door kan gaan. En zwart, wit of paars, de huidskleur van de pieten mag wat mij betreft best gevarieerd worden, als het maar niet te zwaar wordt gemaakt allemaal.

Op zoek naar een reis in Suriname? Bekijk het aanbod van reizen van diverse reisspecialisten>>