Rio de Janeiro, de Pantanal en koloniale steden

Rio de Janeiro, de Pantanal en koloniale steden

Rio de Janeiro, de Pantanal, koloniale steden en wolvenVorige week hebben we de mooie plekjes in Zuid Brazilie gehad, vandaag gaan we een stukje noordelijker in Brazilie: het prachtige en levendige Rio de Janeiro; de koloniale plaatsen Ouro Preto en Tiradentes; het wildlife paradijs de Pantanal; en wolven in Minas Gerais.

Zelf op reis naar Brazilië? Bekijk de reizen>>

 Rio de Janeiro
Door de ligging aan de baai van Guanabara tussen tropische heuvels en met exotische stranden heeft de metropool een grote aantrekkingskracht. Bekend over de gehele wereld om de stranden van Copacabana en Ipanema, het Maracana voetbalstadion en het bruisende en swingende carnaval. Maar ook het Suikerbrood en het Christusbeeld op de 710 meter hoge Corcovado, met een fantastisch uitzicht over Rio zijn de moeite waard. De stad wordt omgeven door tropisch begroeide bergen, de grote baai waar vele schepen liggen en de witte stranden. Het is een wereldstad die dag en nacht leeft, met vele moderne maar ook arme wijken (favela’s). De carioca’s (inwoners van Rio) geven de stad het kleurrijke karakter, gelardeerd met samba, Bossa Nova, carnaval en voetbal op het strand.In Rio is zeer veel te zien en te doen. Hier volgen een aantal tips:

 • Copacabana, het wereldberoemde strand van Rio de Janeiro. Met name op zondag komen de Carioca’s naar dit strand om te voetballen, zwemmen, volleyballen en te socializen
 • Excursie met een open jeep naar het wereldberoemde Christusbeeld hoog boven de stad en naar Tijuca, de enige jungle ter wereld die midden in een stad ligt
 • Tour per zeilboot langs de tropische eilanden voor de kust van Rio de Janeiro
 • Bezoek per jeep één van de Favela`s (sloppenwijken) van Rio de Janeiro
 • Parasailing en hanggliding in Rio. Landen op een van de wereldberoemde stranden!
 • Een bijzondere wijk is Santa Teresa, waar het oude “Lissabon”-trammetje heen gaat.


Buzios
Buzios is het Saint Tropez van Brazilië, gelegen op een schiereiland en twee uur rijden van Rio de Janeiro. De plaats is bekend geworden door Brigitte Bardot, die in de jaren ’60 haar vakantie hier vaak heeft doorgebracht. In de omgeving liggen vele romantische witte zandstranden en overal zijn er hotelletjes en sfeervolle pousada’s. Voor het diner kunt je kiezen uit een van de vele restaurantjes. Buzios heeft een bruisend nachtleven met café’s, clubs en terrassen. Dit is de plaats om bij te komen van bijvoorbeeld een rondreis door Brazilië of een bezoek aan Rio de Janeiro

Tiradentes
Tiradentes is nog een oorspronkelijk koloniaal dorp, 214 kilometer van Belo Horizonte. Er zijn musea, kerken en er zijn gelegenheden om excursies naar de bergen te maken. Tiradentes behoort tot de architectonische collectie als één van de steden die het beste weet hoe de barokke kunst en de eeuwenoude huizen te bewaren en goed intakt te laten. Kleine handwerkwinkeltjes met artikelen gemaakt van zilver en kostbare edelstenen zijn verborgen in de smalle straatjes en steegjes.

Ouro Preto
Ouro Preto (zwart goud) ligt in de staat Minais Gerais en is één groot historisch monument. Rijk geworden door de vervlogen tijden van de mijnbouw beschikt de stad over niet minder dan 20 kerken, bijna allemaal in Barokstijl. Dwaal door de kleine straatjes, geniet van de koloniale sfeer en duik een echte goudmijn in. Doordat de stad omgeven is door groene bergen is de ligging uniek te noemen. De panorama`s van oude kerken tegen een groene bergachtige achtergrond is iedere keer een plaatje!

Parque do Caraça
In het park wonen zeldzame wolven, de guará. Je hebt een hele goede kans om enkele wolven te zien bij de kerk van het sanctuarium de Caraça. Na jarenlang gevoed te zijn door Broeder Tobias komen nog steeds elke avond enkele wolven naar de binnenplaats van de kerk voor voedsel.

Pantanal
De Pantanal is een paradijs voor natuurliefhebbers en dé plek om daadwerkelijk oog in oog te staan met Kaaimannen, Apen Papegaaien, Reuzenotters en zelfs Anaconda’s. Het moerasgebied ligt in het uiterste westen van het land, tegen de grens met Bolivia en Paraguay en is 1,5 keer zo groot als Nederland. Het warme vochtige klimaat en het vele water zorgen voor een grote diversiteit aan planten en dieren. Wat kan je hier zien en doen:

 • De Pantanal is één van de beste plekken ter wereld voor wildlife watching: jaguar, capybara, tapir, vele apen en vlinders, piranha`s, kaaimannen en natuurlijk de anaconda.
 • Maak wandel-, paardrij- en boottochten door de Pantanal
 • Bezoek de Lago Azul grot bij Bonito
 • Zwem of snorkel in het kristalheldere water met imponerende waterplanten en kleurrijke vissen (Bonito)
 • De Buraco das Araras is de plek waar honderden rode ara`s zich verzamelen om zich te voeden zich met kalksteen en zout
 • Al raftend genieten van de prachtige omgeving, apen en toukans
 • Geniet van de adembenemende vergezichten, de rust en de natuur bij Chapada dos Guimarães (NP)


Volgende keer reizen we verder naar het noorden, onder meer naar de tropische stranden in het Noord Oosten van Brazilie.

Zelf op reis naar Brazilië? Bekijk de reizen>>