Reis over de Andes

Reis over de Andes

Treed in de voetsporen van de Inca`s en reis door 4 Andes landen, Ecuador, Peru, Chili en Bolivia. Laat je meenemen op deze bijzondere reis.

Deze reis brengt je geheel per openbaar vervoer door de mooiste landschappen en stadjes van de belangrijkste Andeslanden, t.w. Ecuador, Peru, Chili en Bolivia. Op de vele kleurrijke markten overheerst de geur van verse groenten, zoete aardappel en geroosterde cavia’s. Maar ook afgelegen jungledorpjes in het tropisch regenwoud, vulkanen met besneeuwde toppen en salsamuziek ontbreken niet. Tijdens deze unieke reis treedt je letterlijk in de voetsporen van de Inca’s.

We beginnen deze prachtige reis in de hoofdstad van Ecuador, Quito. Prachtig gelegen op bijna 3000m hoogte, omgeven door een groene vallei vol bergen en vulkanen. Het oude koloniale stadsdeel herbergt talloze monumentale gebouwen en gezellige pleinen waar ‘locals’ het straatbeeld opvrolijken in hun traditionele kleding. Aan de noordzijde van de evenaar bezoeken we de fameuze markt van Otavalo, overal klinkt panfluit- en gitaarmuziek. Trotse Indiaanse mannen met paardenstaarten en vrouwen gekleed in de traditionele klederdracht maken hier de dienst uit. Via de warmwaterbaden van Papallacta en het jungledorpje Misahualli arriveren we in het regenwoud. We varen over de Rio Napo, die zich al kronkelend een weg baant door het tropische Amazonegebied. Vlinders, spelende apen, slangen en kleurrijke papegaaien begeleiden ons op onze jungle-experience en de gids vertelt ons waar al die geheimzinnige junglegeluiden vandaan komen.

Baños betekent ‘baden’, hier laat je al je vermoeide ledematen rusten in de hete warmwaterbronnen, terwijl een paar meter verderop zich een ijskoude waterval naar beneden stort. In enkele dagen verkennen we deze prachtige omgeving te voet, met paarden en op mountainbikes. Liefhebbers kunnen per bus naar het smaragdgroene Quillatoa vulkaanmeer.

Riobamba, gelegen aan de voet van de Chimborazo vulkaan, is het startpunt van de spectaculaire treintocht Nariz del Diablo. Vanaf het eindpunt van deze unieke treintocht gaat de weg naar Cuenca over stoffige Andeswegen, langs de belangrijkste en best bewaarde ruïne uit het Incatijdperk van Ecuador, de Inca Pirca. Hier vinden we de ‘Temple of the Sun’ een met haar offerplaats aan Inti, de zon.

De wegen met kinderkopjes, witte marmeren huizen en imposante kathedralen geven het stadje Cuenca een koloniale sfeer. Tijdens onze excursie naar het nationale park ‘Las Cajas’, heerst er een mysterieuze sfeer.

Crossing borders
De Pan-American Highway brengt ons via Loja naar het, in een weelderige groene vallei gelegen Vilcabamba. Dit idyllische plaatsje is een prima uitvalsbasis voor een dagwandeling door het Nationale Park Podocarpus, of een ontspannen aromatherapie in één van de Spa ressorts. Met weemoed denken we terug aan het sappige Vilcabamba wanneer we, na een barre tocht door de Sechura woestijn,de Peruaanse plaats Chiclayo binnenrijden. Natuurlijk bezoeken we het 30 km verder gelegen Sipán. Hier werd pas in 1987 een koninklijke tombe ontdekt. Kuierend over de lokale markt zien we zogenaamde ‘Witch doctors’ hun geneeskrachtige amuletten en andere tovermiddelen aan de man brengen. In het zuidelijker gelegen kustplaats Huancaco, vergapen we ons aan de eeuwenoude doolhof stad Chan Chan en de verderop gelegen Tempels van de Zon en de Maan.

Per nachtbus vervolgen we onze route naar de Peruaanse hoofdstad Lima.. Een bezoekje aan het presidentieel paleis op de Plaza de Armas en het goudmuseum zijn zeker de moeite waard. Maak kennis met de sfeer van een ‘Peña’ of het Peruaanse voedsel, variërend van ‘Chebiche’ (rauwe vis met citroen) tot “Anticucho” (gemarineerd koeienhart aan stokjes). Het landschap onderweg naar Pisco is dor en droog. Maar de natte kust met haar kolonie zeeleeuwen en pinguïns bij de Islas Ballestas maken dit meer dan goed. Onderweg naar Nasca stoppen we bij Ica, een kleine oase met een meertje omringt door prachtige zandduinen. Zandhappen is niet zo moeilijk wanneer je het zandsurfen onder de knie probeert te krijgen. Hierna gaat de tocht naar het woestijnstadje Nasca, bekend om haar nauwkeurig uit de droge woestijngrond geschraapte lijnen uit de pré-Incatijd. Sommige afbeeldingen zijn tientallen meters groot en alleen vanuit de lucht bekijken. Verder behoort een bezoek aan blootgelegde Inca mummies op de Chauchilla begraafplaats tot de mogelijkheden.

Per nachtbus arriveren we in het, aan de voet van de vulkaan de Misti gelegen Arequipa, vanwaar onze meerdaagse Colca Canyon excursie van start gaat. Via een hobbelige en stoffige weg over de Altiplano bereiken we het plaatsje Chivay. Hier kun je de enorme Peruaanse condors gadeslaan. Vanaf de Colca Canyon reizen we terug naar de Arequipa om uiteindelijk in Chili te belanden. De oudste mummies ter wereld vinden we in de noord Chileense stad Arica. De luxe bus naar het miniplaatsje San Pedro de Atacama is een welkome afwisseling vol reisgenot. Hier maken we ons op voor een Jeeptocht naar het Boliviaanse Uyuni. Bolivia, het Tibet van Zuid-Amerika, is een uniek land met een natuur vol uitersten. We trotseren de ontberingen van de Atacama woestijn om via de natuurverschijnselen Laguna Verde en Colorado op het oogverblindende zoutmeer te belanden. De hoofdrolspelers in dit decor…., een kleurrijke Indiaanse bevolking getooid in hoepelrokken. We laten Uyuni achter ons en bereiken het mijnstadje Potosi. El Cerro Rico, de rijke berg, is vanuit de straten goed zichtbaar. Je kunt je pas echt het zware leven van een Boliviaanse mijnwerker voorstellen, wanneer je zelf, uitgerust met een carbidlamp en dynamiet, een bezoek aan één van de mijnen hebt gebracht. De route naar Cusco gaat via het bedevaartsdorpje Copacabana en Puno, Het stadje Puno ligt aan het hoogste meer van de wereld, het Titicacameer. Overal zie je vrouwen in kleurrijke kleding en met bolhoedjes hun dagelijkse handel verkopen. Hier bezoeken we de drijvende Uros rieteilanden. We overnachten op het eiland Amantani bij de Indianen thuis.

Na afscheid genomen te hebben van de gastvrije families reizen we naar Cusco, de voormalige Inca hoofdstad en het beginpunt van de Inca Trail, die je na vier dagen lopen bij de mystieke Machu Picchu brengt. Eén van de hoogtepunten van deze reis. De schoonheid van deze pas in 1911 ontdekte Inca ruïne is adembenemend. De niet wandelaars vertrekken vanuit Cusco met een boemeltreintje richting Aguas Calientes, en bezoeken vanuit dit dorpje de Machu Picchu.

Na dit laatste avontuur keren we met een korte vlucht van Cusco terug naar Lima om het vliegtuig huiswaarts te nemen. Hiermee is er een einde gekomen aan de reis van je leven en velen zullen voorgoed hun hart aan Zuid-Amerika verloren hebben.

Wil je op reis naar Zuid Amerika? Bekijk de reizen>>