Op ontdekkingsreis door Burkina Faso

Op ontdekkingsreis door Burkina Faso

Het is niet het grootste werelddeel, maar bevat ongetwijfeld de meeste landen als werelddeel. Juist dat maakt Afrika als een van de meest veelzijdige delen van de wereld. Veelzijdig in natuur, maar zeker ook in cultuur en mensen. Deze samenloop van omstandigheden vraagt om een ontdekkingsreis door het meest rijke en tegelijkertijd het meest arme continent op aarde.

Een van de vele landen binnen Afrika is Burkina Faso. Dit is een ontzettend fijn reisland en is typisch Afrikaans. Er is namelijk (bijna) niets. Henk Boelman, die al een aantal keren het land heeft bezocht en binnenkort van plan is dat weer te gaan doen met zijn Kever, kan dat beamen: “Het is en blijft Afrika, het is leeg.”


Als dat zo is, dan is het tijd voor ontdekking. Een mooi begin is de hoofdstad Ouagadougou. Afgezien van het feit dat het bezoeken van de hoofdstad sowieso een leuke bezigheid is, is dit een goede plaats om cultuur en mensen te vinden.

Vanuit Ouagadougou is het leuk om richting het zuidwesten te reizen. Dit kan met behulp van lokale bussen of een Bush Taxi’s, maar om het geheel beter te beleven is het huren of kopen van een brommer een aanrader. Henk heeft laatstgenoemde gedaan en is met zijn brommer van Ouagadougou naar Bobo-Dioulasso gereden. “Het grootste gedeelte van deze weg is verhard. Het is er redelijk druk, zeker vergeleken met de andere wegen in het land. Dat komt omdat dit een verbindingsweg is naar andere landen.”

Onderweg van Bobo-Dioulasso naar Banfora is de weg ook verhard. Maar zoals Henk al zei: het is en blijft Afrika. De natuur is mooi, maar verwacht geen drukte. “Je ziet af en toe stammetjes. Deze leven afgesloten in hun hutjes van modder. Soms zie je een paar vrouwen lopen met kruiken op hun hoofden.”

Ondanks de verlatenheid heeft Henk nabij de Peaks van Sindou een vrij onaangename ontmoeting gehad met een stam. “Aangekomen in Sindou reed ik recht een groep mensen in, die langzaam een kring om mij heen vormden. Er kwam een man in een wit gewaad en een man met een masker van een geit op me af.” Niet wetend wat te verwachten wachtte Henk af, maar zijn hart klopte inmiddels in zijn keel. “Mensen met trommels begonnen dingen naar mij te roepen in een vreemde taal. De geit kwam op mij af en begon met een kwast mijn brommer en schoenen schoon te stoffen. Even later wilde hij voorop mijn brommer stappen, wat ik niet wilde.” Op een gegeven moment gaf de man het op en gebaarde hij – waarschijnlijk beledigd - Henk weg te gaan. Gelukkig maar, op naar Gaoua.

Een aanvaring als zojuist beschreven hoeft niet af te schrikken. Naast beangstigend is het namelijk toch bijzonder? De manier waarop die mensen leven kunnen wij moeilijk bevatten, maar om dat gegeven op deze manier te ervaren is speciaal. Achteraf althans, want dan kan er gelachen worden. De weg naar Gaoua is stoffig en de kans op taferelen als bij Sindou is klein. Hier zijn vrouwen met kruiken te zien. En een mooie natuur, zoals die in het hele land te zien is.

Alhoewel, met ‘hele land’ is misschien een beetje veel gezegd, want bij aankomst in Leo is van de mooie natuur weinig terug te vinden. Jammerlijk lijkt het hier alsof je op een vuilnisbelt bent terechtgekomen. Deze plaats wordt dan ook niets voor niets bestempeld als noodzakelijke tussenstop. “Er zijn daar ezels die plastic eten”, aldus Henk.

Ga op ontdekking naar de vele plaatsen in Burkina Faso die de moeite waard zijn voor een bezoek, want Burkina mag dan wel leeg, droog en verlaten zijn: er is zoveel te ontdekken in dit land!

Waar wacht je op?

Zelf op reis naar Burkina Faso? Bekijk ons reisaanbod>>