Noord Argentinië

Noord Argentinië

Andes pieken, immense watervallen, zoutmeren en meer. Het noorden van Argentinië is met name interessant door de natuurlijke hoogtepunten. Hier volgen de belangrijkste reistips.

Zelf op reis naar Argentinië? Bekijk hier de reizen>>

 Salta
In het hoge noorden hebben bergen bijnamen als " het palet van de schilder". Het is een puur Indiaans gebied waar men, voordat er gedronken wordt, eerst wat van de drank op de grond gooit en zo "Pachamama, moeder aarde" te drinken geeft. Het landschap is ruig met een subtropische vegetatie, kloven en vol cactussen. De dorpjes zijn vooral indiaans maar het oude Spaanse koloniale verleden is alom aanwezig zoals in Cafayate, dé hoofdstad van de witte wijn. De "trein naar de wolken" mag eigenlijk niet gemist worden. Niet alleen de landschappen zijn adembenemend maar ook de hoogte die bereikt wordt.

Trein naar de wolken
Diegenen die van april tot november reizen kunnen genieten van een reis naar de wolken. De treinreis begint op 1187 meter, eindigt op 4200 meter hoogte en is 428 km lang. De 1279 bochten, 29 bruggen, 21 tunnels en 2 rollers die de trein helpen te stijgen en dalen, 2 zigzaggen en de 3 viaducten vormen een monument op zich. De vergezichten en de natuur zijn ronduit schitterend.

Safari naar de wolken
Wanneer de trein niet rijdt is het mogelijk het traject deels te volgen met een soort truck die speciaal is aangepast voor deze reis. Vanaf het platform op het dak zijn prachtige foto’s te maken!

Safari naar de zoutmeren
Met dezelfde truck gaat het door Puna naar de zoutmeren bij Jujuy. De gravel wegen zorgen voor voldoende “beweging

”Safari “Palet van de schilder”
Een prachtige tocht naar het pittoreske dorpje Purmammarca aan de voet van de prachtige berg met 7 kleuren.

Cafayate
Excursie door de quebrada’s (kloven) naar Cafayate. Het landschap is heel grillig en de weg blijft slingeren. In de bergen zijn soms hele arena’s uitgesleten. In een van deze arena’s heeft de bekende Argentijnse zangeres Mercedes Sosa gezongen.

De Andes per auto
Er zijn verschillende mogelijkheden voor fly-drives van 8-14 dagen. Een voorbeeld: De selfdrive vanuit Salta gaat eerst naar Humahuaca met een overnachting in Tilcara. De route gaat verder naar San Antonio de los Cobres, het eindpunt van de Tren a las Nubes. Verder naar Molinos via Cachi, van Molinos via Cafayate naar Quilmes en van Quilmes naar Tucuman. Vanuit Tucuman wordt er een dagtocht gemaakt en de laatste dag gaat de reis terug naar Salta. Er zijn ook fly-drives mogelijk vanuit andere plaatsen.

Iguazu
Nog verder noordoostelijk, op de grens met Brazilië en Paraguay, ligt Iguazu, dat "groot water" betekent in de indiaanse taal (Guarani). Hiermee is niets te veel gezegd. De honderden grote en kleine stromen die zich van grote hoogte naar beneden storten, leveren een fantastisch en vooral oorverdovend schouwspel op. Er gaan verschillende wandelpaden richting watervallen. Sommige paden bieden uitzicht van beneden af, en andere paden juist weer van boven af. El Garganta del Diablo, de Keel van de Duivel, is de plek waar het water van de rivier de Iguazu zich met donderend geweld naar beneden stort. Bijzonder is een tocht naar de watervallen bij volle maan, zeer romantisch! De Braziliaanse kant biedt meer een totaalbeeld van de watervallen.

Tips:

    Volle maan: een tour naar de watervallen tijdens volle maan is echt heel romantisch. De watervallen zijn door het licht van de maan blauw gekleurd.
    De duivelskeel: de regenjas tijdens de boottrip naar de "garganta del diablo" kan net zo goed uit blijven. Nat, nat, nat! Het bootje duikt keer op keer de watervallen in.
    Het grote avontuur: in een 4x4 vrachtwagen zonder dak gaat het door het oerwoud. Het gaat verder per boot en langzaam ontrolt het panorama van Iguazu zich. Ook bij deze trip blijft een “douche” niet achterwege.

Ibera
In de provincie Corrientes ligt het grootste moerasgebied van Zuid Amerika. Het heeft grote gelijkenissen met de Pantanal in Brasil, hoewel dat veel meer bekendheid heeft dan Iberá. Dat heeft zo z’n aangename kanten. Men zal er weinig toeristen tegen komen en het gebied is zeker niet platgelopen. De flora en fauna zijn er bijzonder. Met veel geluk zie je er de anaconda, het moerashert, de rivierwolf, maar ook de kaaimannen en piranha’s. Capibarra’s, die op groot uitgevallen cavia’s lijken, vertederen iedere keer weer. Meer dan 350 verschillende vogels zijn er te zien. De excursies zijn bv paardrijden, wandelingen, boottocht, bootsafari in de schemer etc. 

Zelf op reis naar Argentinië? Bekijk hier de reizen>>