Locked Up Abroad

Locked Up Abroad

Fantaseren: het was zijn manier om de hel te overleven. In augustus 1985 begon de nachtmerrie voor de Australische Chris Parnell. Hij werd tijdens een vakantie op Bali midden in de nacht opgepakt, zonder te weten waarom. Wat op het eerste gezicht een ongelukkig misverstand leek wat binnen een paar uurtjes kon worden opgelost, liep uit op een celstraf van 20 jaar voor het smokkelen van 12kg hasj. Eén gedachte hield Chris overeind: ‘ontsnappen, ontsnappen, ontsnappen’.

En dat heeft hij vaak geprobeerd. Maar iedere poging om te ontsnappen mislukte.
Chris Parnell is één van de dertien personen die hun verhaal vertellen in Locked up abroad op National Geographic Channel. De serie laat in dertien afleveringen de verhalen van een aantal westerse jongeren zien die, net als Chris Parnell, om verschillende redenen in een ver land in de gevangenis belandden.

Parnell was 32 toen hij in Indonesië werd opgepakt wegens drugssmokkel. Tot de dag van vandaag zegt Chris onschuldig te zijn. Hij is er nog steeds heilig van overtuigd dat zijn `vriend`, die met Chris en zijn gezin meereisde, hem erbij heeft gelapt.
Aan de Australische ambassade heeft hij in al die jaren niets gehad. Volgens Chris zeiden ze hem dat ze `niets voor hem konden doen`.

Na elf jaar in het buitenland onder de meest wrede omstandigheden vast te hebben gezeten, komt Chris op 26 september 1996 eindelijk vrij. Hij is niet dezelfde man als voorheen. Chris is blind aan zijn linkeroog door een gevecht met een medegevangene en draagt vele andere traumatische ervaringen met zich mee. Zo was hij na het gevecht in zo`n slechte toestand, dat hij dood werd verklaard. Hij ontwaakte enkele uren later in het mortuarium en was weken later alweer op de been.

In zijn boek The Sunday smuggler (De smokkelaar op zondag) vertelt Chris meer over zijn jarenlange hel op aarde. Bepaalde ervaringen die hij tijdens opnames voor Locked up abroad heeft gedeeld, zijn niet in de aflevering gebruikt. Er zijn mensen die twijfelen aan de geloofwaardigheid van de verhalen van Chris. ‘Is het een waar verhaal, of is het verzonnen? Geloof wat je
wilt.’ Aldus Chris Parnell zelf aan het begin van zijn boek.