Leuke & originele locaties in Londen

Leuke & originele locaties in Londen

De stad Londen kent veel mooie plekken. De meest bekende zijn toch wel de Big Ben, Buckingham Palace, Harrods en de Tower Bridge. Maar ook al zijn dit populaire trekpleisters, sommige delen van Londen zijn net zo mooi en misschien zelfs wel interessanter om te bezichtigen of mee te maken dan de gebouwen waar het gros van de toeristen te vinden is. Ook de leukste pubs liggen niet altijd in het oog, waardoor vaak gekozen wordt voor centraal gelegen en toeristische cafés, waar je vaak de hoofdprijs betaalt voor een drankje. Het probleem is dat je de minder bezochte plekken vaak niet weet te lokaliseren als je op reis gaat naar een vreemde stad. Daarom hier een greep uit de minder bekende maar erg mooie plekken in Londen die je zeker een keer gezien moet hebben.


Op mooie zonnige dagen is het een goed idee om naar een van de vele markten te gaan die Londen rijk is. Waarschijnlijk de meeste bekendste markt is Portobello Road Market in Notting Hill. Ook al is deze markt leuk om te bekijken, het is er vaak erg druk en erg duur, aangezien het zich in een van de duurste wijken van de stad bevindt. Een beter en minder bekend alternatief is Camden Market. Deze markt is te vinden bij Camden Town richting het noorden van de stad en niet ver van King`s Cross Station verwijderd. De markt bestaat eigenlijk uit een stuk of 6 verschillende markten bij elkaar en veel van de stallen staan in Victoriaanse huizen of zijn zelfs in catacomben te vinden. Er is van alles te koop op de markt, variërend van etenswaar en kleding tot kunst. Dus ook al is de markt niet op loopafstand van het centrum, de korte trip met de metro is het zeker waard.

In het noorden van Londen ligt Highgate. Deze heuvelachtige plaats is het zeker waard om naar toe reizen, aangezien hier al rond de middeleeuwen vestigingen bestonden. In de stad is dit te zien aan de oude gebouwen en de verschillen in bouwstijl en vooral ook aan het indrukwekkendste gedeelte van de stad, namelijk Highgate Cemetery. Waarschijnlijk is een begraafplaats niet het eerste wat in je op komt bij een gezellig bezoek aan Londen, maar deze immense begraafplaats is zeker een aanrader. De natuur heeft in de loop van de jaren de plek verwilderd, waardoor sommige grafstenen moeilijk bereikbaar, aangetast of omgevallen zijn. Als je langs het hek loopt zijn deze stenen wel zichtbaar. In dit Cemetery liggen ook een aantal bekende mensen uit de geschiedenis begraven, onder wie Karl Marx. De immense beelden van engelen en kruizen boven de grafstenen maken de plek nog indrukwekkender en dramatischer.

Mocht je tijd over hebben na een bezoek aan Highgate dan kun je met dezelfde metrolijn weer richting het centrum van Londen reizen. Maak dan een tussenstop in Old Street, wat vlakbij het centrum van een gezellig uitgaansgebied van de stad ligt. Vervolg de weg naar Hoxton Square waar op de hoek het café Zigfrid te vinden is. Deze pub is zeker een aanrader voor op de zondagmiddag, wanneer de drukte mee valt, maar de gezelligheid er niet minder om is. Deze pub heeft heerlijke lounge banken en grote tafels en zelfs `s middags is er een DJ die relaxte muziek draait. Dit is ook een prima plek om te blijven eten, omdat het eten er heerlijk is en je er niet veel voor hoeft te betalen. Een fijne pub om lange tijd te ontspannen.

Om even aan de hectiek van de stad te ontsnappen kun je afreizen naar het London Wetlands Centre. Deze waterlanden bevinden zich in Barnes, op de oever van de Thames. Hier kun je veel wildlife zien, waarvan vooral veel vogelsoorten. De Wetlands Centre heeft een oppervlakte van meer dan 40 hectare en is erg mooi om te zien, vooral voor de natuur liefhebber. Het leuke van de Wetlands is ook het contrast dat het gebied heeft met de drukte van de stad Londen. Ook al ben je nog midden in de stad, je bent ook even midden in de natuur.

Ten slotte is de buurt in Londen die zeker niet mag ontbreken tijdens een trip door de stad de wijk `The City`. Dit district is het oudste gedeelte van Londen en nu de zakenwijk van de stad. Helaas is er niet meer veel te zien van de originele Romeinse vestiging waarop dit deel van de stad gebouwd is, aangezien de oorlog en The Great Fire het grootste deel hiervan hebben verwoest. De reden om wel naar deze wijk te gaan is de mengeling van Victoriaanse en moderne gebouwen, wat een vrij aparte gewaarwording is. Het opmerkelijkste moderne gebouw van The City is Lloyd`s Building, wat vooral `s nachts erg mooi is, aangezien het dan groen oplicht.

Ga je naar Londen dan zijn dit de vijf plekken die je volgens ons zeker niet mag missen. Reis tijdens je verblijf dus af naar de gezellige en gevarieerde Camden Market, vol met historische gebouwen. Laat je verrassen door de thriller omgeving van het dramatische Highgate Cemetery om vervolgens bij te komen in Zigfrid, de echte Londense pub in het trendy Hoxton Square. Het London Wetlands Centre is prima vertoeven als je even genoeg gebouwen hebt gezien en je hoeft er de stad niet eens voor uit. Maak ten slotte het zakenleven van de Londenaren mee in The City, het oudste gedeelte van de diverse stad Londen, vol moderne gebouwen en hectiek van het dagelijks leven. Deze plekken zullen zeker de waarde van je bezoek aan Londen vergroten.

Marlieke ter Brugge, reisjournalist