Kamelenplaag in the Outback

Kamelenplaag in the Outback

Als je aan Australië denkt, is een kameel meestal niet het eerste wat in je opkomt. Toch bevindt `s werelds grootste kudde wilde kamelen zich in Australië.
Halverwege de 19e eeuw werden de één-bultige beesten naar Australië gehaald om onder andere als vervoersmiddel te dienen. Mensen dragen, spullen dragen, enzovoorts. Maar toen kwam de auto ineens tevoorschijn en werden de 12.000 kamelen aan de kant geschoven en aan hun lot overgelaten. Geen idee wat ze daarmee dachten te bereiken, maar hadden ze nu echt verwacht dat 12.000 dieren zomaar zouden verdwijnen? Blijkbaar wel, want wonder boven wonder is er nu een overschot aan dromedaris kamelen in Australië.

De beestjes hebben zich nogal enthousiast voortgeplant en zijn nu een `groepje` wilde dieren van één miljoen geworden. Een miljoen dromedaris kamelen trekken op hun gemak the Outback door en zijn volgens sommigen een echte plaag geworden. Ze laten sporen van vernieling achter, lopen hekjes omver en eten struikjes kaal. Gewoon gras eten ze niet, want ze zijn nogal kieskeurig.
En daar hebben ze alle recht toe. Eerst naar Australië gehaald om vervolgens gedumpt te worden en dan wordt er ook nog van je verwacht dat je alleen gras eet. Gun die beesten hun bessen.

Helaas is het allemaal niet zo simpel. Als de groep kamelen niet vlug drastisch kleiner wordt, bestaat de kans dat het Australische ecosysteem gaat veranderen. Misschien zelfs vernietigd gaat worden. De Australische regering is nu een plan aan het maken om de kamelenplaag onder controle te krijgen. Hun voorouders hebben er een puinhoop van gemaakt en dat gaan zij nu op proberen te lossen. Waarschijnlijk wordt die oplossing een simpele, aangezien er nu al jaarlijks 25.000 zwervende kamelen worden neergeschoten. Het is de bedoeling dat ongeveer een derde van de dromedarissen in leven blijft.

Na alles wat de kamelen voor de Australische bevolking hebben betekend, is dit hun dank. Australië heeft te lang niet ingegrepen. Een miljoen wilde kamelen, die niets anders kunnen dan wat heen en weer rennen op het Australisch continent.
De dieren moeten dus boeten voor de domme fouten van de mens. What else is new?

Heb je altijd al een bezoekje aan Australië willen brengen en ben je ook niet vies van een paar kamelen, dan is dit je kans. In Egypte is de dromedaris kameel de komende jaren nog wel te vinden, maar hoe het met de dromedarissen in Australië zal gaan, is nog maar de vraag.