Instrumenten voor een betere wereld

Instrumenten voor een betere wereld

“I`m Hooked”, aldus Shirma Rouse wanneer ze het over Afrika heeft. Rouse is de zangeres van de Rootsriders, een reggae-band die de afgelopen jaren het land door is getrokken met de Tribute2BobMarley tour. Drie jaar geleden kregen ze de vraag of ze een workshop zouden willen geven in Tanzania. Met een aantal van de band zijn ze naar Afrika afgereisd om kinderen en jongeren daar muziekles te geven. “We hebben met de band veel gedeeld en veel muziek gemaakt, maar eigenlijk niet veel achter kunnen laten. Tijdens deze workshop hadden we namelijk maar één drumstel tot onze beschikking”, vertelt Rouse. Deze ervaring leidde bij de Rootsriders tot het idee om instrumenten voor Afrika in te zamelen. Vandaar dat nu de actie instrument4africa gekoppeld is aan de swingende band, om met muziek iets bij te kunnen dragen aan het derde wereldland.

Zelf een steentje bijdragen in Afrika? Bekijk onze vrijwilligersprojecten.

Workshops
Met de ingezamelde instrumenten reist de band ieder jaar naar Afrika. Inmiddels hebben ze in Tanzania, Zuid-Afrika en Swaziland workshops gegeven. Er zit niet echt een reden achter de keuze van de landen. “Wat komt, dat komt.” Wel vindt Rouse “wat je doet, moet je goed doen” en is het onmogelijk voor een band om alle landen van het werelddeel te bezoeken.  Aan alle landen heeft ze goede en bijzondere herinneringen, maar een bepaalde gebeurtenis in Tanzania is haar goed bijgebleven, toen ze in een weeshuis de hele dag een workshop hebben gegeven: “De kinderen waren vanaf het begin veel aan het lachen en druk aan het babbelen. Nadat ik eerst voor ze gezongen had kwamen ze los en begonnen ze enthousiast mee te zingen”. Na de ochtend hoorde Rouse van een van de medewerkers dat alle kinderen daar AIDS hebben, wat ze niet wist of gemerkt had tijdens het muziek maken met de kinderen: “Nu ik er weer aan denk krijg ik er weer kippenvel van. Op televisie krijg je zo`n vertekend beeld van Afrika, dat het alleen maar zielig is, maar de kinderen kunnen ook zo genieten en passie hebben voor muziek maken. Door deze dingen mee te maken geloof ik echt dat muziek genezende krachten kan hebben”, vertelt Rouse gepassioneerd.  

Inspiratie
In december treden de Rootsriders voor de laatste keer op met het Babylon By Bus project. Jaren hebben ze met heel veel passie de nummers van hun grote voorbeeld gezongen. Zo ook donderdag 3 december in de Theaterfabriek van Schiedam. Het was zeker geen gewoon optreden, aangezien binnen vijf minuten een groot deel van de zaal stond mee te dansen op de meeslepende muziek. Niet alleen zingen alle leden van de band fantastisch, Junior`s stem is bijna identiek aan de stem van Bob  Marley. Marley zelf haalde een groot deel van zijn inspiratie uit Afrika, “dat hoor je wel aan zijn songteksten”, bevestigt Rouse. Op de vraag of zij ook inspiratie haalt uit dit werelddeel antwoordt de reggae-ster: “Voor mij geldt dat in ieder geval wel. Toen ik workshops ging geven in Eritrea merk je hoe aangrijpend het is. In Nederland nemen we zoveel dingen als vanzelfsprekend, zoals het op tijd komen van de bus. In Afrika ben je al blij als de bus überhaupt komt opdagen of de chauffeur niet verdwaalt. Je leert te waarderen”. Ook haalt Rouse inspiratie uit de passie die ze ziet bij de jongeren tijdens de workshops. Tegelijkertijd hopen de Rootsriders de Afrikaanse talenten te inspireren, door hen zich te laten uiten door middel van een instrument.  

Verscheping instrumenten
Toch is het nodig om ook geld in te zamelen om de workshops in Afrika te verwezenlijken. Door middel van een benefietconcert hebben de bandleden de financiële middelen ingezameld om de verscheping van de instrumenten te kunnen betalen. De verscheping van de containers vol instrumenten is vaak problematisch, omdat er zoveel corruptie is: “Een keer heeft een container zes maanden in de haven gelegen voordat we er gebruik van konden maken”, vertelt Rouse, “echt een drama, ook omdat de instrumenten hierdoor natuurlijk worden aangetast”. Ook al benadrukt Rouse dat instrumenten in ieder geval in hun geheel aankomen in Afrika, in tegenstelling tot geld wat vaak maar deels terecht komt waar het terecht zou moeten komen, is en blijft geld belangrijk om de  workshops in het land uit te kunnen voeren.    

Millennium Train
De reggae-formatie heeft in oktober opgetreden in de Millennium Train om aandacht te vragen voor de millenniumdoelen. Deze ervaring omschrijft Rouse met “heel tof!”. “Het hele concept is goed, aangezien je mensen zo bewust maakt van wat er gedaan moet worden op een leuke manier.” Zelf gelooft de zangeres niet dat de millenniumdoelen ook daadwerkelijk gehaald zullen worden voor 2015: “Het is een goed initiatief, maar je moet altijd streven naar meer. Wat is er gebeurd met morgen? Je kunt ook nu al dingen doen. Met een glimlach bijvoorbeeld kun je heel veel te weeg brengen in iemands leven. De millenniumdoelen zijn te gek, maar denk ook in het hier en nu.”  

Zelf een steentje bijdragen in Afrika? Bekijk onze vrijwilligersprojecten.