Helpende jonge handen naar Ethiopië

Helpende jonge handen naar Ethiopië

In Nederland hebben wij het zo slecht nog niet. Dat is zelfs een understatement, want we hebben het hier gewoon goed. Maar ook al is het voor veel mensen in Nederland gewoon om een dak boven je hoofd te hebben, een opleiding naar keuze te volgen of altijd voldoende te eten te hebben, voor vele andere wereldbewoners is dat niet vanzelfsprekend. Hoe het ook zij, de goederen zijn ongelijk onverdeeld in de wereld. Dat is moeilijk te veranderen, maar het is het proberen waard. Larissa Belo neemt die moeite. Ze werkt vol passie voor Stichting Commundo, omdat ze “werelden wil overbruggen.”

Zelf een steentje bijdragen in Afrika? Bekijk onze vrijwilligersprojecten.

De reislust van Larissa is er altijd geweest. Ze is van kleins af aan al erg geïnteresseerd in andere culturen. “Eigenlijk in alles wat anders is, maar het sterkste in culturen. Culturen zijn voor mij namelijk een verrijking.” De verschillen in culturen hebben niet alleen haar reislust versterkt, maar zijn ook invloedrijk geweest voor haar als persoon. “Het reizen naar andere landen – en het ontmoeten van personen met andere culturele achtergronden – heeft mij laten beseffen wie ik ben. Ik heb veel kunnen leren van de verschillende manieren van leven die ik heb meegemaakt.”

Larissa kan veel landen aankruisen die ze bezocht heeft. Een aantal daarvan zijn Canada, Roemenië, Suriname, Ethiopië, Iran en Mongolië. Over de vraag welke door haar bezochte plaats op de wereld haar het meest geraakt heeft, hoeft Belo niet lang na te denken: “Tibet, vanwege de boeddhistische cultuur.” Het is vooral de vreedzame levenswijze van de Tibetanen, ondanks de onderdrukking in Tibet, die Larissa in Tibet heeft gegrepen. “Daardoor ook het Boeddhistische en authentieke Mongolië en Ladakh, een provincie in India waar het boeddhisme voorkomt.” Canada en Iran heeft Larissa bezocht met en wegens vrienden, Roemenië en Suriname namens Stichting Commundo en Ethiopië is een verhaal apart.

Begin dit jaar is een groep jongeren naar het Afrikaanse land vertrokken met als doel hulp te bieden. “Het idee is eigenlijk op een bizarremanier ontstaan. Ik was in Ethiopië op huwelijksreis, we wilden altijd al graag naar Afrika. Het land heeft me toen echt gegrepen, het is zó divers. Zowel qua natuur als qua mensen. Ze hebben niets, maar zijn ondanks dat zo gastvrij en waarderen het leven meer dan wij. Ik besefte me daar dat veel mensen uit ‘rijke’ landen dit zouden moeten zien.” In die tijd werkte Larissa veel met jongeren. Zo was ze coach van Young Vision, een Amersfoortse multiculturele jongerenorganisatie. “Jongeren hier kruipen snel in een slachtofferrol en staan op het randje van wel of niet naar school gaan. Ze zijn ongeïnteresseerd, worden vaak niet geprikkeld en gestimuleerd op hun MBO opleiding. Ik wilde hen laten zien hoeveel kansen ze hier in Nederland eigenlijk hebben en ze laten beseffen dat waarde van binnen zit. Dat zij hun talent moeten benutten en daar voor moeten gaan."

“De meesten waren enthousiast”, zegt Larissa over de reacties van de jongeren op haar idee om naar Ethiopië te gaan. “Sommigen stelden voor om echt mee te helpen met het opzetten van de reis en anderen gingen jongeren werven. Er zijn dus ook nieuwe jongeren van buiten Young Vision mee geweest. Uiteraard waren er ook een paar jongeren het niet zo zagen zitten, vanwege hun studie maar soms ook omdat ze er nog niet aan toe waren en het net een stap te ver vonden.”

Na deze gedachtegang heeft Larissa haar plannen gerealiseerd. Er heeft een uitwisseling plaatsgevonden met een jongerenorganisatie in Ethiopië, die door de jongeren daar zelf is opgericht. “Wat in Ethiopië voor de grootste problemen zorgt, is het leven op straat, het leven zonder ouders en de natuurvervuiling. De rivieren zijn erg vuil, want er wordt van alles in gedumpt, maar ondertussen wordt er ook in gewassen, en wordt het als drinkwater gebruikt.” Om hier wat aan te doen heeft de Ethiopische jongerenorganisatie er een stuk land opgevraagd om dat op te gaan ruimen. “De Ethiopische jongeren hebben zelf een moestuin en een kas gebouwd, met daarin medicinale planten. Deze producten worden verkocht, en met de opbrengst worden straatkinderen ondersteund. Ook geeft de organisatie voorlichting aan kinderen en jongeren over het behoud van de natuur en milieu, maar ook over zaken als HIV. Zo vormen deze Ethiopische jongeren een voorbeeld voor velen.

Het is lastig om verwachtingen te hebben bij zo’n onderneming en dus waren die er ook niet. “Ik denk wel dat het alle verwachtingen heeft overtroffen en dat het nog heftiger is geweest dan werd gedacht. Iedereen heeft het op een persoonlijke manier beleefd en het is natuurlijk een subjectieve ervaring, maar ik weet zeker dat iedereen is geraakt door de gastvrijheid en de rijkdom in Ethiopië. Niet op materieel, maar op emotioneel gebied."

De reis is grotendeels gesubsidieerd door Xplore. Daarnaast hebben de jongeren zelf inzamelingsacties gehouden. Larissa Belo ziet de reis naar Ethiopië als een van haar meest heftige ervaringen ooit. “Mede door de grote verantwoordelijkheid die ik had, en ook voelde. En het is heel raar, maar toen we in Addis Ababa uit het vliegtuig stapten, voelde het voor mij als thuiskomen, terwijl ik er nog maar één keer eerder was geweest. Ik ben ontzettend geraakt door de ontmoetingen met mensen in Ethiopië. En geïnspireerd.”


Inspiratie is een goede benaming voor de manier van leven in Afrika. Wij hebben veel meer om dankbaar voor te zijn, maar zijn dat minder; wat dat betreft kunnen wij leren van Afrika.

Zelf een steentje bijdragen in Afrika? Bekijk onze vrijwilligersprojecten.