Een spannende reis naar de laatste Koppensnellers

Een spannende reis naar de laatste Koppensnellers

Op 31 oktober vertrekt een groep avontuurlijke Nederlanders op expeditie, onder leiding van Michel Boeijen, richting de Salomon Eilanden. Vanaf 1 november vindt je op Hamba.nl elke dag een update over deze spannende expeditie die kennis maakt met de laatste koppensnellers in de South Pacific.

Tijdens deze reis worden zeekayaks als vervoersmiddel gebruikt wat het team in staat stelt het imposante natuurschoon, door sommigen ook wel het achtste wereldwonder genoemd, in alle rust te bewonderen. Onder water  zal het team proberen oude vliegtuigwrakken uit de 2de wereld oorlog te vinden, en op het land spectaculaire offerplaatsen, en kennis te maken met de laatst over gebleven koppensnellers die hopelijk vertellen over hun glorie dagen.

Een zeer interessante en unieke expeditie op een bijzonder afgelegen eilanden groep.

Vanaf 1 november elke dag op hamba.nl

Achtergrond:

Locatie
De Salomonseilanden (ook bekend als Solomon Islands) zijn een eilandengroep in het westelijk deel van de Grote of Stille Oceaan ten oosten van Nieuw-Guinea. De eilandengroep bestaat uit twee rijen van zes grote eilanden (Choiseul, Santa Isabel, Malaita, New Georgia, Guadalcanal en Makira) en bijna duizend prachtige kleine eilandjes. De oppervlakte van de eilanden samen bedraagt 28.896 km² en er wonen 581.318 (2008) mensen. De hoofdstad is Honiara. Honiara ligt op het eiland Guadalcanal en telt ongeveer 40.000 inwoners. Op de Salomonseilanden worden ruim 70 talen gesproken. De nationale taal is de Melanesische variant van het Engels (pidgin). Ook al waren de Salomonseilanden een Brits protectoraat, maar het Engels is men hier over het algemeen niet machtig. De bevolking leeft vooral van landbouw, visserij en helaas ook van de bosbouw. Door de bosbouw verdwijnt er momenteel een groot deel van het bijzondere tropisch regenwoud van de Salomon eilanden.

Historie
De Salomonseilanden zijn ontdekt door de Spanjaard Alvaro de Mendaña de Neira vanuit Peru in 1586. Hij was op zoek naar het legendarische Ophir, waar Salomo zijn goud vandaan haalde, en gaf de eilanden daarom hun huidige naam.  

Onze  reis vind plaats in een van de mooiste gebieden van de Salomon eilanden  waar we door een van grootste en meest ongerepte lagunes varen. Vroeger werd dit gebied gevreesd voor de koppensnellers die er actief waren, en we gaan dan ook op zoek naar de diep in het oerwoud verborgen offerplaatsen met de daarbij behorende "gesnelde koppen". De eerste blanke missionarissen en handelaren vestigden zich onder zware en levensgevaarlijke omstandigheden op de eilanden. Menige kop is gesneld voordat deze pioniers vaste voet aan wal kregen.  

De Salomon eilanden hebben een cruciale rol gespeeld tijdens de tweede wereldoorlog . Bij de slag om Guadalcanal verloor het Japanse leger in iets minder dan 5 maanden tijd 28.000 manschappen. Hier werd de Japanse opmars tijdens de Zuid Pacific oorlog een halt toegeroepen na een lange reeks van zware gevechten. Overal vind je hier de stille getuigen van deze vreselijke strijd. ONDER water, waar we plotseling geconfronteerd worden met één van de vele, inmiddels met prachtige koralen bedekte en door duizenden vissen bewoonde scheeps- en vliegtuigwrakken. BOVEN water het imposante Japanse kerkhof op Guadalcanal. Een Japanse generaal heeft eens gezegd dat het Japanse leger op het kerkhof van Guadalcanal begraven ligt.