Een geweldige reis in Noord India

Een geweldige reis in Noord India

India is het land van de tegenstellingen. De economie ontwikkelt zich in snel tempo, maar eeuwenoude tradities blijven onveranderd. Hindoes, moslims, sikhs, jain, farsi en christenen leven naast elkaar. De wegen zijn gevuld met snelle auto`s, oude bussen, trage ossekarren en kleurrijk versierde fietsriksja`s. Reizen door India is inspirerend, vermoeiend, enerverend en fascinerend.

Hier volgen een aantal reistips voor Noord India. Dit doen we aan de hand van een aantal bouwstenen.

Kamelen & Kastelen in Rajasthan
Deze bouwsteen voert je langs de bekende plekken van Rajasthan, je leert de kleurrijke provincie op een bijzondere manier kennen. Je gaat tijdens deze reis ook het platteland op voor de ware connectie met het land. Rajasthan is een uitgestrekte woestijnprovincie van India. De felgekleurde sari`s en tulbanden steken fel af tegen het barre landschap en de vele kamelen, muilezels en gieren geven het land iets exotisch. Het is bijna onmogelijk om niet overweldigd te worden door de vele majestueuze Mughal forten en Rajput paleizen die de steden domineren.

Jaisalmer Kameelsafari
Als je vanuit Jaisalmer Fort over de uitgestrekte Tharwoestijn uit kijkt, dan lonkt de vlakte. Je wilt de weidse wereld in treden met een geschikt vervoermiddel. De vervoermiddelen die we bieden zijn hoog, schommelen en hebben slechte manieren. Maar ze zijn wel charmant en als ze `s avonds naast je tent braaf liggen te knarsen dan ga je ze zowaar waarderen. Tijdens deze bouwsteen zal je een mooie route afleggen op de kameel samen met een kameelbestuurder. We proberen de drukke toeristische routes te vermijden. Je komt langs authentieke dorpjes en leert de Rajasthani woestijn hierdoor echt kennen. De safaribegeleiders zullen goed voor je zorgen, na de enerverende tocht staat er een heerlijke maaltijd klaar en slaap je in een comfortabele tent.

Forten en Kleihutten
Ontdek het échte India in de woestijnsteden en kleidorpen. Je start je ontdekkingsreis in de woestijnstad Jaisalmer. Deze magische burchtstad met zijn tientallen kantelentorens zal zeker indruk op je maken. `s Morgens vroeg rijd je vanuit Jaisalmer naar het woestijndorpje Osiyan waar je een bijzondere kamelentocht zult maken. De bouwsteen wordt afgesloten in de provincie Shekawati, bekend om de kleurrijke haveli`s. Dat zijn geweldig mooie koopmanspaleizen, die zowel buiten als binnen overvloedig gedecoreerd zijn met muurschilderingen.

De Tijger en het Fort
Dit is een aflevering met twee hoofdpersonen. De ene is een groot gestreept roofdier die rondsluipt door de jungle en zich vooral laat zien bij de meren waar de gazelles een slokje proberen te nemen. De andere is een gigantisch bouwwerk op heuvels die het landschap domineert. Ranthambore is een klassiek nationaal park op een paar uur rijden van Jaipur. Het heeft veel hide-outs van de Maharadja`s, een prachtige natuur en is een van de beste plekken ter wereld om een tijger in het wild te zien. Je doet verschillende safari`s en bezoekt het fort bij zonsondergang.

Haveli`s en Kameelkarren
In Shekawati liggen de Haveli`s, de trots van de Marwari handelsheren met prachtige decoraties. Je overnacht in het plaatsje Nawalgarh dat haar culturele erfgoed in goede staat heeft kunnen houden, mede dankzij de inspanningen van je gastheer. Deze heeft ook duidelijke ideeën over duurzame gastvrijheid en de charmante kleihutten waarin je slaapt hebben ambachtelijke meubeltjes van eigen makelij. Zij nemen je mee naar de Haveli`s en verder per kameelkar naar de kleine dorpjes in de omgeving waar het leven ongedwongen zijn gang gaat en de mensen blij verrast zijn om je te zien.

Van Jaipur naar Agra
Als je Suske en Wiske en de Wilde Weldoener hebt gelezen dan droomde je misschien al van jongs af aan om de Taj Mahal in het echt te aanschouwen. Op de route van Jaipur naar Agra is de Taj zeker niet het enige spectaculaire wereldwonder om je door te laten overweldigen. Het is ongelofelijk hoeveel er op deze tweehonderd kilometer te zien is. Bij de meeste reisbureaus wordt deze route opgenomen als onderdeel van de Gouden Driehoek Delhi-Jaipur-Agra, maar wat ons betreft is het de basis van de driehoek waar het om gaat. Hier zie je ondermeer het mystieke Galta, het waterrijke Bharatpur, de spectaculaire verlaten stad Fatehpur Sikri, de serene Taj Mahal en het dromerige rode fort van Agra. Je slaapt bij een gezellige Indiase familie in Agra.

Op zoek naar een reis in India? Bekijk het aanbod van reizen van diverse reisspecialisten>>