Een adembenemende winter in het noorden van Noorwegen

Een adembenemende winter in het noorden van Noorwegen

Magische fjorden, gletsjers, eilanden, meren en een gigantisch lange kustlijn kenmerken het landschap van het Scandinavische land Noorwegen. In verhouding tot de oppervlakte van het gebied heeft het land vrij weinig inwoners, waardoor de natuur overheersend aanwezig is op de meeste plekken. Dit maakt Noorwegen een ideale locatie voor een avontuurlijke reis, maar neem voldoende warme kleding mee, zeker als je in de winter naar het noorden van dit land afreist.

Zelf op reis naar Noorwegen? Bekijk onze reizen>>

Ondanks dat je dan misschien gelijk het koudste gedeelte van Noorwegen te pakken hebt, heeft de omgeving van Finmarken een prachtig landschap. Dit gebied maakt onderdeel uit van Lapland, dat dicht bij het poolgebied ligt en hierdoor zeer lange winters kent. Dat de zon overdag opkomt, is in de meeste landen de normaalste zaak van de wereld, maar in deze omgeving beleef je in de winter een absolute duisternis op elk moment van de dag. Tijdens deze poolnacht heb je de kans het geweldige lichtverschijnsel van het Noorderlicht waar te nemen boven de besneeuwde omgeving.

Naast alle natuurlijke wonderen kun je Finmarken ook op een actieve manier optimaal beleven. Zo kun je excursies maken op sneeuwscooters, prachtige tochten maken met sledehonden of ook gewoon gaan langlaufen. De uitgestrekte sneeuwvlaktes zorgen ervoor dat je hier lange wandelingen met sneeuwschoenen kunt maken om echt de natuur zelf te beleven. Daarnaast worden er vele zeil- en boottochten aangeboden om het landschap vanuit de zee te bekijken.

Voor cultuur kun je een bezoek brengen aan de stad Alta met de unieke rotskunsten (die benoemd zijn tot Werelderfgoed) en de vondsten van de Komsacultuur, of de havenstad Hammerfest gaan bezichtigen in de buurt van de Noordkaap. Hier staan vele kerken en kun je je kennis van het gebied vergroten in het openluchtmuseum. Als je vanuit deze stad over de zee uitkijkt, zie je tevens de grootste losliggende rots van de wereld, genaamd Håja.

Nog een aanrader tijdens je reis door deze sneeuwrijke omgeving is een overnachting in het ijshotel op minder dan 20 km van Alta. Zeker niet geschikt voor koukleumen, aangezien de temperatuur in de kamers niet hoger wordt dan -4 °C…

Een wintervakantie in Oostenrijk of Frankrijk is uiteraard heerlijk, maar een winter in de noordelijkste provincie van Noorwegen? Fantastisch!

Zelf op reis naar Noorwegen? Bekijk onze reizen>>