Duurzaam toerisme keurmerk Travelife gelanceerd

Taleb Rifai, Secretaris-Generaal van de VN Wereld Toerisme Organisatie, reikt eerste Travelife certificaten uit. Het certificaat geeft aan dat de ontvangende organisatie aan meer dan 150 eisen voldoet op het gebied van duurzaam toerisme en maatschappelijk ondernemen.

Duurzaam toerisme keurmerk Travelife gelanceerd

Foto van Myrna van Pinxteren van Travmagazine

 

Persbericht, Amsterdam, 9 januari 2013

 

Nederlandse  touroperators ontvangen als eerste internationaal erkend Travelife duurzaamheidscertificaat  

 

Officiële uitreiking door Taleb Rifai, secretaris generaal van de UN-WTO

 

Op woendag 9 januari heeft Taleb Rifai, Secretaris-Generaal van de VN Wereld Toerisme Organisatie (UNWTO), het eerste Travelife Certified duurzaamheidscertificaat voor touroperators ter wereld uitgereikt aan TUI Nederland (bekend van de merken Arke, Holland International en KRAS.nl), SNP Natuurreizen, en Avontuur.nu (bekend van de merken Koning Aap, Shoestring en YourWay2GO). Deze drie bedrijven, aangesloten bij brancheorganisatie ANVR, worden daarmee beloond voor hun jarenlange inspanning en koploperspositie op het gebied van duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

 

De reisorganisaties zijn door een onafhankelijke auditor beoordeeld. Zij voldoen aan de meer dan 150 Travelife-criteria die betrekking hebben op hun interne beleid en management, productassortiment, internationale handelspartners en consumentenvoorlichting.

 

Recentelijk heeft de Global Sustainable Tourism Council (GSTC) de Travelife-standaard als eerste touroperator standaard in de wereld erkend. De GSTC is mede opgericht door de VN en geeft erkenning aan duurzaamheidscertificaten in de toerismesector. Het Travelife certificaat is daarmee vergelijkbaar met de FSC-standaard voor verantwoord hout en de MSC-standaard voor duurzame vis.  De gecertificeerde Nederlandse touroperators mogen zich dan ook met trots de eerste door een GSTC erkende standaard gecertificeerde touroperators ter wereld noemen.

 

Frank Oostdam, directeur ANVR: “De certificering is een erkenning voor de koploperspositie die Nederland inneemt ten aanzien van duurzaamheid in de reissector. De ANVR heeft duurzaamheid al meer dan 10 jaar hoog in het vaandel staan. Ik ben er dan ook van overtuigd dat na deze drie nog meer ANVR-reisbedrijven zullen volgen om voor een  certificering in aanmerking te komen.”

 

De verplichte criteria waar deze reisbedrijven aan voldoen, omvatten alle relevante onderwerpen voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), want duurzaam toerisme is niets anders dan vakantie vieren en respect hebben voor milieu, mensen, natuur en cultuur. Zo hebben de gecertificeerde touroperators bijvoorbeeld een duurzaamheidsbeleid waarover zij ook publiekelijk rapporteren; kopen ze duurzaam in, waaronder duurzaam geproduceerd papier , groene stroom en fair trade koffie; en promoten meer milieuvriendelijk woon-werk verkeer onder hun medewerkers. Daarnaast stimuleren en ondersteunen zij ook lokale partners op de bestemming om zich verre te houden van kindersekstoerisme en kinderarbeid en meer duurzaam te ondernemen als het gaat om accommodaties en excursies. Consumenten worden gestimuleerd gebruik te maken van het groeiend aanbod van duurzame hotels en excursies. 

 

Naut Kusters, Travelife manager voor Nederland “De Travelife standaard voor touroperators is de eerste standaard in de wereld die aan de strenge eisen van GSTC voldoet. Nederland is het eerste land waarbij alle ANVR-aangesloten touroperators worden getraind en mag zich nu ook het eerste land noemen waar de Travelife Certified certificaten zijn uitgereikt. Inmiddels hebben brancheorganisaties in 15 Europese landen, dankzij steun van Europese Unie, zich aan het Travelife systeem gecommitteerd. Daarmee zal het een sterke bijdrage kunnen leveren aan het verduurzamen van de toeristische sector.”