De Veelzijdige Staten van Amerika

De Veelzijdige Staten van Amerika

Wie droomt er niet van: een roadtrip door Amerika maken. In een ouderwetse cabrio door de staten rijden en natuurlijk een bezoekje brengen aan het Grand Canyon National Park in Arizona. Maar naast dit bekende gebied, heeft Amerika nog veel meer nationale parken te bieden.

Zelf op reis naar de Grand Canyon? Bekijk de reizen>>

De Grand Canyon is het grootste gebied met ravijnen en kloven ter wereld. Het ligt in een woestijnachtige omgeving, waardoor je de kloof door de extreem lage luchtvochtigheid vanaf elk punt goed kunt zien. Een bijzondere gedachte: zo`n mooi natuurwonder, dat door erosie is ontstaan. Vanaf Arizona is het niet ver om naar een ander nationaal park te reizen, want bijna alle staten in Amerika hebben een nationaal park.

Een van de bekendste nationale parken is het Yosemite National Park. Dit park is in zijn omgeving totaal anders dan de Grand Canyon . Waar Grand Canyon wordt omringd door woestijn, heeft Yosemite Park een grasrijk landschap en wordt het omringd door besneeuwde bergen. Het staat bekend om zijn watervallen, alpenweiden en wilde rivieren. Het wild wat er rondloopt bestaat voornamelijk uit beren, herten en berg-leeuwen.

De fauna van Yosemite is vergelijkbaar met die in Yellowstone National Park, Wyoming. Daar vertoeven ook zwarte beren, herten, elanden en coyotes. In Yellowstone bevinden zich ook heel veel andere dieren, zoals grizzly beren, wolven en adelaars. Het park staat onder andere bekend om zijn variatie in wild leven. Wat ook uniek is aan Yellowstone National Park, is dat het op vulkanische grond ligt. Onder het park ligt een vulkanische hotspot. Deze komen wel vaker voor, maar liggen meestal in de zee. Yellowstone werd in 1872 opgericht is daarmee het eerste en oudste nationale park ter wereld.

De staat Colorado ligt vlak onder Wyoming en ook hier is een prachtig park te vinden. Het Rocky Mountain National Park bestaat voornamelijk uit bebost gebergte met hier en daar wat sneeuw, grasvlakten en valleien. De beste tijd om dit park een bezoekje te brengen, is in juni of juli, wanneer alle wilde bloemen in bloei zijn en het park een utopisch uitzicht biedt.

Mammoth Cave National Park is zo`n beetje het tegenovergestelde van Rocky Mountain Park. Mammoth Cave ligt in Kentucky en bestaat uit lange tunnels, canyons die onder het grondwaterniveau overlopen in tientallen ondergrondse kruisingen en gangen. Het park heeft het grootste grottencomplex ter wereld.

Naast ondergrondse grotten, alpenweiden, sneeuwgebergte, woestijngebied en ravijnen heeft Noord-Amerika ook een nationaal park met een tropisch tintje: Everglades National Park in Florida. Het ligt een stukje van de andere staten af, maar is zeker het bezoeken waard. Het bestaat grotendeels uit een brede rivier van slechts een paar centimeter diep waar dikke lagen mos op groeien, waardoor de rivier de bijnaam `the River of Grass` heeft gekregen. Everglades is totaal anders dan bovenstaande parken, omdat er andere flora en fauna te zien is. De Amerikaanse alligator is in het park te vinden en ook allerlei zeldzame vogels. Tijdens het droge seizoen zijn er meer alligators, krokodillen en vogels te zien. In het natte seizoen, dat in mei van start gaat, komt het park vrijwel helemaal onder water te staan.

Bereid je dus voor op verschillende omstandigheden als je van plan bent Amerika door te reizen. Het ene moment kun je in de woestijn staan en een uur later word je omringd door besneeuwde bergen. Elke staat is uniek en dat maakt de Verenigde Staten enorm veelzijdig.

Zelf op reis naar de Grand Canyon? Bekijk de reizen>>