De Must-See Steden van Zuid-Oost Azië

De Must-See Steden van Zuid-Oost Azië

De landen van Zuid-Oost Azië zijn een geliefde plek bij backpackers. Deze gebieden zijn over het algemeen niet zo heel duur en de cultuur is heel anders dan de Westerse cultuur. Je zult in aanraking komen met andere rituelen en tradities en je hebt de kans om het mooie landschap te ervaren. Niet gek dus, dat veel mensen voor een reis naar dit werelddeel kiezen. Deze steden uit achtereenvolgens Cambodja, Vietnam en Maleisië zijn interessant om te bezoeken voor redenen variërend van cultuur en historie tot aparte aspecten van de stad.


De afgelopen jaren is reizen door Cambodja populairder geworden. Het land is zich nog steeds aan het opbouwen na een onstabiele periode van onder andere burgeroorlogen. Ondanks spanningen tussen Cambodja en Thailand kan er op dit moment veilig door het grootste gedeelte van Cambodja gereisd worden en dan is de stad Phnom Penh zeker een aanrader om te bezoeken. In deze hoofdstad, die ook wel de `Parel van Azië` wordt genoemd, kun je je per moto laten vervoeren langs kleine markten en de indrukwekkende bezienswaardigheden. De relatief jonge Preah Keo (Zilveren Pagoda) is een erg mooi bouwwerk, die ondanks de vernietigende Rode Khmer grotendeels intact is gebleven. De stad heeft een groot scala aan oudere prachtige tempels en musea, die je de geschiedenis van het land en de stad laten zien. De brute gebeurtenissen uit het verleden van Cambodja zijn zichtbaar in bijvoorbeeld de Killing Fields en is erg aangrijpend. Ondanks dat de straten soms vol vuilnis liggen, maken de aanwezigheid van de Mekong rivier, de tempels en de over het algemeen vriendelijke bevolking de stad een mooie en gezellige plek.

Vanaf de jaren negentig is de stad Ha Noi steeds meer gaan bruisen. Naast invloeden van het westen zijn hier ook nog tempels en traditionele markten te vinden, die vaak direct naast overheidscomplexen staan. Toch zijn wolkenkrabbers in deze stad niet prominent aanwezig, aangezien een groot deel van het zakenleven zich afspeelt in Ho Chi Minh City. Ha Noi is de hoofdstad van Vietnam en is beïnvloed door het oosten en door het westen, resulterend van de Franse kolonisatie en de Chinese dominantie over het land in het verleden. Dit is ook de plek waar de eerste westerse universiteiten tot stand kwamen, die nu prominent zijn op het gebied van wetenschappelijk onderzoek in het hele land. Midden in het centrum vind je Hoan Kiem Lake, waar je prima kunt relaxen of de Ngoc Temple kunt bezichtigen. Loop ook eens door de straten van het oude centrum. Hier is van alles te koop, maar de straten op zich zijn al echt leuk om doorheen te lopen. Naast alle historie heeft de stad ook veel moderne aspecten, zoals de trendy dansgelegenheden en overal door de stad hoor je het geluid van rondcrossende motortjes. Ha Noi moet je ervaren.

Totaal veranderd ten opzichte van de 19e eeuw en nu een moderne metropool is de `modder rivier` in Maleisië. Waarschijnlijk beter bekend onder de Maleisische naam, namelijk Kuala Lumpur. Een apart contrast geeft deze naam zeker met de huidige look van stad. Ooit was de stad een mijnwerkersplaats en dit is dan ook de tijd waarin de naam bedacht is. De inmiddels Alfa Wereldstad is echt de plek om te shoppen, maar alleen winkelen zou zonde zijn van al het moois wat de stad te bieden heeft. De Petronas Twin Towers die de skyline van Kuala Lumpur verfraaien zijn een voorbeeld van de mooie moderne architectuur. De uitzendmast in de stad is ook een bezoek waard en dan niet om het bouwwerk zelf, maar om het fantastische uitzicht dat je vanaf de mast over de stad hebt. Vergeet niet nog even door de multiculturele Central Market te lopen, met de echte Maleisische cuisine en kunst en waar ook vaak festivals worden gehouden. Levendig druk is de stad dus zeker; de plek om je heerlijk bij de gastvrije Maleisiërs uit leven.

Deze grote steden moet je dus eigenlijk niet mislopen tijdens je trip door Zuid-Oost Azië, al zijn er ook nog zoveel meer mooie steden en plekken in dit werelddeel dan de bovengenoemde steden. Van de tempels en tragische weerspiegelingen van het verleden van de `Parel van Azië` in de Killing Fields, tot het drukke brommertjes verkeer in Ha Noi en de moderne skyline van de `modder rivier`, zijn er in elke Aziatische stad weer nieuwe ervaringen op toen.

Marlieke ter Brugge, reisjournalist