De magische Amazone rivier en het regenwoud

De magische Amazone rivier en het regenwoud

 De magische Amazone rivier, het regenwoud en `het 7e wereldwonder`.Vorige keer zijn we op onze virtuele trip oor Brazilie geeindigd op het exotische eiland Fernando de Noronha.Vandaag bezoeken we de schittende zandduinen van Lecois de Maranhese en reizen we door naar het Amazonegebied.Van Fortaleza trekken verder in noordelijke richting op weg naar de Amazonerivier. Voordat we daar zijn komen we eerst nog het heerlijke strandoord Jericoacoara tegen en `een van de 7 wonderen` Lencois Maranhenses.

Op zoek naar een reis naar de Amazone? Bekijk het aanbod van reizen van diverse reisspecialisten>>

Jericoacoara
Hoewel het wat populairder aan het worden is, is Jericoacoara nog erg onbedorven. Het is een prachtig strand met prachtige palmen en grote zandduinen. Een enorme rots lijkt zo de zee in te wandelen en de zonsondergang is hier weergaloos. Vooral de jongere (of jong van hart) toerist zal zich hier zeer thuis voelen.

Lencois Maranhenses
Er is niets ter wereld wat maar lijkt op het gebied van Lençois Maranhenses. Lencois Maranhenses bestaat uit kilometers lange duinen die doen denken aan een woestijn van fijn wit zand doorsneden door kristal heldere lagunes. Door regenval zijn er duizenden meren en lagunes ontstaan, waardoor het van bovenaf net lijkt of er grote lakens te drogen hangen (‘Lencois Maranhenses’ betekent beddenlakens) Het wordt gezien als één van de 7 wonderen van de natuur. Het is niet eenvoudig te bezoeken en een avontuurlijke aard is nodig. Maar het is het waard om zo één van de weinige onbedorven paradijsjes op aarde te ontdekken.

We komen aan bij de Amazonerivier in Belem. Belém is een havenstad aan de monding van de Amazone, de ideale uitvalsbasis om uw avontuur naar het hart van de Amazone te beginnen.Vanuit Belem kan je veel dag- of meerdaagse uitstapjes maken. We pikken er 2 uit: Mexiana en Ilha de Marajo.

Ilha de Marajo
Vanuit Belem is het een 2,5 uur durende boottocht naar Ilha de Marajo, het grootste schier-delta eiland ter wereld. De natuur op het eiland is praktisch geheel ongeschonden, met zeer veel verschillende soorten vogels, apen, kaaimannen en ... waterbuffels. De legende gaat dat een Frans schip vanuit Azië op weg naar Frans Guyana schipbreuk leed voor de kust van Ilha de Marajo. Daarbij zouden een aantal buffels al zwemmend de oevers hebben bereikt en zich sindsdien over het eiland hebben verspreid.

Mexiana
Het privé-eiland Mexiana ligt op ongeveer één uur vliegen van Belem en is alleen te bereiken per privé-vliegtuig. Mexiana ligt precies op de evenaar en heeft daardoor een aangenaam klimaat en een zeer diverse flora en fauna. Ervaren eilandbewoners leiden u, in speciale boten en jeeps, rond. U kunt kilometerslange strandwandelingen maken, zonder ook maar iemand tegen te komen.

De Amazonerivier
Zoals gezegd eindigt de Amazone in Belem waar het heer water in de Atlantische oceaan laat lopen. Het water heeft er dan ruim 6500 kilometer op zitten vanaf het ontspringen in Peru. De Amazone is niet de langste maar wel verruit de meest waterrijke rivier. De rivier bevat eenvijfde van het natuurlijke zoetwater ter wereld.

Santarem en Alter do Chao
Vanuit Belem is het 2 dagen varen over de rio Amazonas naar Santarem. Om dit traject af te leggen met een passagiersboot samen met de locals is een echte aanrader. Vlak vij Santarem ligt één van de meest onverwachte plekjes in de Amazone, Alter do Chao. In het hart van de Amazone, maar u waant zich aan de kust. Deze goddelijke plek is gezegend met witte stranden en heerlijk zacht groen water van een graad of 27. U wordt afgezet op het strand van hotel Belo Alter waar u voor een paar dagen heerlijk kunt genieten van een exclusief strandgevoel. Het Carribean van de jungle. Een heel bijzondere setting, met de Jungle op de achtergrond, zandstrand onder je voeten en de colabruine rivier waarin je heerlijk kunt afkoelen. Er komen hier nog heel weinig buitenlandse toeristen, heerlijk Braziliaans sfeertje. Welkom in het hart van de Amazone! Voor wie het strand teveel wordt lonkt de jungle. Er zijn mooie dagtochten mogelijk diep de jungle in.

Manaus
Vanuit Santarem varen we verder naar de eerstvolgende grotere plaats Manaus. Manaus is een levendige miljoenenstad midden in het Amazone regenwoud.in Manaus zelf is het leuk om het oude opera-gebouw te bezoeken en om `s morgens vroeg naar de vismarkt te gaan waar iedere ochtend de verse vangst uit de Amazone wordt verkocht. Direct in de buurt van Manaus kan je allerlei mooie uitstapjes maken. Een van de bekenste is ongetwijfelt het waarnemen van De `Encontro das Aguas`, de samenloop van de Amazone en de Rio Negro. Een turbulente maalstroom, waar het donkere water van de Rio Negro kilometerslang naast het lichtgekleurde water van de Amazone stroomt. Erg spectaculair om te zien.

Amazone-jungle
Om echt de amazone-jungle te ervaren zal je verder weg van Manaus moeten reizen. De mogelijkheden zijn teveel om op te noemen maar hoe verder je de magische jungle in trekt hoe groter de kans om apen, slangen, reuzenotters, rivierdolfijnen en misschien wel de jaguar te spotten. Het zelfde geldt voor nog traditioneel levende indianenstammen. Dit kan op verschillende manieren. Je kan met een (klein) vliegtuig diep in het regenwoud worden gedropd. De meeste mensen gaan echter per boot erop uit. Hiervoor staan de wat grotere, meer confortabele boten ter beschikking maar voor de meer avontuurlijk ingestelde reiziger is het varen met een gemotoriseerde kano en het slapen in hangmatten in de jungle een betere manier!

Op zoek naar een reis naar de Amazone? Bekijk het aanbod van reizen van diverse reisspecialisten>>