De gestolen generaties van Australië

De gestolen generaties van Australië

Australië is een land met een rijke geschiedenis. Dit geldt niet alleen voor de bevolking van het land – die in de loop der jaren meerdere verschillende vormen heeft aangenomen, maar voor zo veel meer. De natuur, de dieren, de sfeer; alles is net even anders dan het is in de rest van de wereld. En dat is nu ook net wat Australië zo aangenaam maakt: anders, maar op een bijzondere manier. Had men dat in het verleden ook maar zo gezien...

Op zoek naar een reis in Australië? Bekijk het aanbod van reizen van diverse reisspecialisten>>

Waarschijnlijk weten velen, al dan niet iedereen, dat Australië niet altijd is bewoond zoals dat nu het geval is. Lang geleden hadden namelijk de Aboriginals het land tot hun beschikking. Ze staan voor de eerste menselijke bewoners van het Australische continent. Aboriginals – ook wel Aborigines en heel vroeger zelfs Austraalnegers genoemd – waren jagers en verzamelaars. Hierbij lag de taak van het jagen bij de mannen en die van verzamelen bij de vrouwen en kinderen. Het waren nomaden die leefden van wat ze op hun pad tegenkwamen. Ze leefden in stammen die bestonden uit meerdere clans en een clan bestond weer uit meerdere families.

Het is jammer dat we eigenlijk automatisch in de verleden tijd moeten spreken wanneer we het over de Aboriginals hebben. Nu is het niet zo dat ze zijn uitgestorven, want ze leven nog wel degelijk in het land, maar in een relatief klein aantal en bovendien niet verspreid over het hele land. Ook geen ramp misschien, maar de manier waarop deze oorspronkelijke bewoners zijn behandeld na de komst van de blanke kolonisten is niet om over naar huis te schrijven. Eigenlijk zou je de Aboriginals wel een heel klein beetje kunnen vergelijken met de Indianen in Amerika.

De cultuur van de Aboriginals is moeilijk te begrijpen voor westerlingen. Onder andere hierdoor ontstond een grote ongelijkheid tussen de groepen. Door de onderwaardering voor de manier van leven van dit bijzondere volk kwam er in 1920 een beweging op gang die Aboriginalkinderen bij hun ouders weghaalden om hen bij blanke pleeggezinnen te laten opgroeien. Veel van de kinderen hebben hierdoor contact met hun familie verloren. Dit is sowieso al heel schrijnend, maar als je bedenkt dat binnen de Aboriginalwereld familiebanden heilig zijn dan is dit zeer ernstig.

In 2008 kwam het er dan uiteindelijk toch nog van: Australië bood haar verontschuldigingen aan de Aboriginals aan. Een nationaal excuses voor de vernederingen en verloederingen die ze hebben moeten ondergaan.

Door de excuses gaat het echter niet veel beter met de bevolkingsgroep in Australië. Hun positie is wel erg verbeterd, maar velen hebben nog een vrij uitzichtloos bestaan. Hierdoor bewandelen, van de nog  ongeveer 200.000 Aboriginals die er zijn, veel het slechte pad, door bijvoorbeeld aan de drank te zijn. Het verschil in levensverwachting tussen blanken en Aborigines is dan ook groot. Te groot.

Wat zou het fijn zijn als op een dag de arrogantie van de blanken van toen geen invloed meer op het huidige bestaan van de Aboriginals heeft. Verschil moet er zijn, maar in dit geval met mate. De oudste bewoners... zegt dat niet genoeg?

Op zoek naar een reis in Australië? Bekijk het aanbod van reizen van diverse reisspecialisten>>